Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi

Esalainen

Kotimaan ainutlaatuisuus on usein helppo sivuuttaa - miten markkinoida Suomea ulkomaalaisille?

Ulkomailla käydessä törmää usein kysymyksiin Suomesta: Mitä nähtävää teillä on? Onko siellä vuoria, vanhoja kaupunkeja, hyvää ruokaa?

Ensimmäisenä mieleen tulevat yleensä mämmi ja harmaista betonilaatikoista rakennetut kaupungit.

Pari tuhatta vuotta vanhassa Unescon maailmanperintökohteessa vieraillessa unohtuu helposti se, että vaikka Suomen kaupungit eivät maailman mittakaavassa ole vanhoja, on täällä 1960–1970-lukujen hävitysvimman jäljiltäkin säästynyt paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria.

Usein toisiaan muistuttavien Etelä-Euroopan historiallisten kaupunkikohteiden jälkeen Rauman ja Porvoon vanhat kaupungit näyttävät virkistävän erilaisilta.
 

Suomi on monella mittarilla maailman paras ja turvallisin paikka, mutta listasijoitukset eivät tee maasta matkailun näkökulmasta erityisen jännittävää kohdetta.

Vai miltä kuulostaisivat tällaiset mainoslauseet: Lennä Pohjolaan, meillä on maailman parhaat peruskoulut! Tutustu Suomeen, maailman lukutaitoisimpaan maahan! Tervetuloa maahan, jossa on maailman vakaimmat pankit!
 

Luonto on se, millä Suomea voi yrittää ulkomaalaisille myydä. Metsiä, soita, järviä ja jokia täällä riittää, vaikka runtelemmekin niitä minkä ehdimme. Samalla maamme luonto on kuitenkin niin pienipiirteistä, että siitä on vaikea maalata houkuttelevaa kuvaa ihmisille, jotka eivät ole sitä kokeneet.

Miten selostaa jyhkeiden vuorten ja kirkkaiden vuoristopurojen asukkaille sitä, miten sydäntä riipaisevan kaunis voi olla Suomen tummanvihreiden havumetsien, kultaisena kumpuilevien peltojen ja syvänsinisten järvenlahtien mosaiikki?

On vaikea kuvailla, miltä tuntuu pulahtaa saunasta uimaan valoisana kesäyönä, kun järveltä kuuluu vain kuikan huuto. Harvoin muistaa hehkuttaa sitäkään, että täällä jokainen voi kerätä marjoja ja sieniä vapaasti metsistä ja pystyttää telttansa melkein minne vaan.
 

Suomea markkinoidaan yleensä Lapin tuntureilla ja Helsingin nähtävyyksillä. Samalla muun maan kauneus helposti unohtuu. Se nähdään jotenkin niin tavanomaiseksi, ettei sitä kannata mainostaa. Ulkomaalaiselle se voi kuitenkin olla täynnä eksotiikkaa.

Sloveniassa käydessäni retkeilin paljon maan upeassa luonnossa. Näin vuoria, valtavia luolia, korkeita vesiputouksia, turkooseja jokia ja kukkalaaksoja.

Oppaanamme toimineen paikallisen tuttavan mielestä Slovenian kaunein paikka oli kuitenkin erään kukkulan rinteellä kasvava hyvin tavallisen näköinen kuusimetsä. Retkemme paluumatkalla hän intoili pienestä suopläntistä.

Tervetuloa Suomeen.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi