Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Esalainen

Matti Eve, olen eri mieltä kanssasi: jalkapallon MM-kisat todellakin otetaan vakavasti

Neljän vuoden odotus on päättynyt. Jalkapallon MM-kisat pyörähtävät käyntiin. Matti Eve muistutti esalaisessa viikko sitten ”arvon naisia” siitä, kuinka kuukauden sohvakoomaa ei kannata ottaa liian vakavasti.

Olen eri mieltä. Jalkapallon MM-kilpailut todellakin otetaan, suunnitellaan ja eletään vakavasti.

Kyllä, vaikka oletankin itseni naiseksi, aion tehdä seuraavan kuukauden aikana muutakin kuin täyttää jääkaappia sekä ”murehtia sotia, veroprosenttia ja naisten asemaa”. Seuraavan kuukauden aikana myös minut löytää ruudun äärestä seuraamassa sitä, kuinka Englanti pettää jälleen ja Saksa voittaa jälleen. Valitettavasti.

Saman kolumnin mukaan miehillä on vain kohtuullisen rajallisesti kykyä keskittyä useampiin asioihin kerrallaan. Onneksi olen nainen. Kykenen viikonloppuna keskittymään kahteen asiaan kerrallaan.

Lue myös: Arvon naiset, kuukauden sohvakoomaa ei kannata ottaa vakavasti
 

MM-jalkapallon lisäksi seurattavaa riittää suunnistajien samanaikaisessa joulussa ja juhannuksessa, Jukolan viestissä. Uskallan väittää, että suunnistajat odottavat jokavuotista Jukolan viestiä vähintään yhtä paljon kuin muu kansa MM-jalkapalloa.

Huippusuunnistajat ovat loppuun saakka viritettyjä huippu-urheilijoita, jotka huippujalkapalloilijoiden tapaan harjoittelevat mielettömiä määriä. Huippujoukkueet haluavat saavuttaa lajin ikonisimman kilpailun voiton yhtä paljon kuin jalkapalloilijat oman lajinsa suurimman ja kauneimman turnauksen.

Tekniikan kehitys on mahdollistanut suunnistuksen seuraamisen ennennäkemättömällä tavalla. Jukolan viestin seuraaminen on yhtä nautinnollista kuin jalkapallon MM-studionkin.

Jukolan viesti ei ole tunnettu järjestyshäiriöistään. Fiksut ihmiset pitävät huolen, että jokainen pääsee metsästä pois, reitit analysoidaan ventovieraiden kanssa telttasaunassa ja roskia ei kiusaksi jätetä.

Samalla tavalla kuin jalkapallo, myös Jukolan viesti yhdistää.

Kesäyö ja otsalamppujen valojonot. Keskelle luontoa vuorokaudeksi rakentuva kaupunki. Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen läsnä oleva henki. Unohtumaton, salaperäinen tunnelma.

Jukolan viesti on brasilialaisen jalkapallon tavoin kauneutta. Parhaiten sen kokee paikan päältä. Jukolan viestiin päästäkseen ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Samassa kisassa suunnistavat maailman huiput, tavan tallaajat ja ensikertalaiset.

Stadion on rakentunut tuhansien talkoolaisten käsityönä. Tuotot jäävät järjestävälle seuralle ja paikallisille yrityksille. Taustalla ei hääri korruptoitunut kansainvälinen liitto.

Onneksi jalkapalloa ei pelata yöllä, joten jokainen ehtii vähintään piipahtaa Hälvälässä taikayön aikana.

”Kantaapa mäeltä silmäsi etäälle kohden kaikkia ilmoja. Näet ensiksi tuon jo mainitun juohevasti kaltevan ahon, kauempana synkeän korven. Idässä näkyy tasainen nummi hongistoinensa. Vaelsivat he mäkiä ylös ja alas, ja suloinen oli veljeksille tämä vaellus”.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi