Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Sananvapaus ei tarkoita, että voi sanoa mitä vain

Sananvapaus on hieno asia ja sitä pitää vaalia. Suomi on sijoittunut yleensä kärkipäähän, kun on verrattu sananvapauden toteutumista eri maissa.

Sananvapaudesta liikkuu kuitenkin paljon myös virheellisiä käsityksiä. Se ei esimerkiksi tarkoita sitä, että tiedotusvälineillä olisi velvollisuus julkaista kaikki kirjoitukset, jotka sinne lähetetään, ovatpa ne mielipidekirjoituksia, näppiksiä tai verkkokommentteja.

Sananvapauteen, kuten kaikkeen muuhunkin vapauteen, liittyy vastuu. Tiedotusvälineissä vastuun kantaa vastaava päätoimittaja ja hänen tehtävänsä on noudattaa lehden kustantajan linjaa. Päätoimittaja joutuu käräjille, jos lehden sivuilla tai verkossa julkaistaan tekstejä, jotka loukkaavat jonkun kunniaa, herjaavat tai solvaavat tai kiihottavat jotakin kansanryhmää vastaan.
 

Tiedotusvälineillä on yksiselitteinen oikeus valita, mitä ne julkaisevat ja mitä eivät. Siihen eivät voi puuttua toimitusten ulkopuoliset tahot. Julkaisu- ja näkökulmapäätökset tehdään journalistisin perustein, ei esimerkiksi toimittajien omien mielipiteiden tai jonkin merkittävän asiakkaan mukaan.

Tätä on monen vaikeaa sulattaa. Jotkut katsovat tämän loukkaavan heidän sanomisen vapauttaan. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että mielipiteensä voi sanoa missä tahansa välineessä. Se, etteivät lehdet saisi itse päättää, mitä julkaisevat, loukkaisi niiden sananvapautta.
 

ESS:n mielipidekirjoitusten julkaisemisessa käytetään harkintaa eikä loan heittoa suvaita, vaikka mielipiteet saavat olla kärjekkäitäkin. Päättäjien täytyy yleensä kestää kohtalaisen kovaakin kritiikkiä, sen sijaan yksityishenkilöitä koskevien mielipiteiden julkaisussa kynnys on korkealla.

On tärkeää, että ajankohtaisista asioista voidaan keskustella ja vaihtaa mielipiteitä, mutta juoruilu tai kostaminen eivät kuulu asialliseen mielipidekeskusteluun, ei myöskään totuudenvastaisten käsitysten heittely faktoina.
 

Suomessa, kuten muissakin länsimaissa, pidetään tärkeänä, että maassa on valtiosta ja valtaa pitävistä riippumaton lehdistö. Demokratian ja sananvapauden kannalta pidetään tärkeänä myös sitä, että on olemassa moniääninen lehdistö, että ihmisillä on mahdollisuus hankkia tietoja monista lähteistä.

Muissa Pohjoismaissa myös valtio tukee kaupallisen median toimintaedellytyksiä moniäänisyyden turvaamiseksi, Suomessa ei sen sijaan vastaavaa tukea ole.

Suomessa luottamus sanomalehtiin on ollut vuodesta toiseen vahvaa. Sen säilyttäminen edellyttää sitä, että tosiasiat tarkistetaan, virheet korjataan ja että sananvapauteen littyvää vastuuta kannetaan. Asialliselle keskustelulle löytyy kyllä aina tilaa.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi