Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Millamari
Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Esalainen

Pillikielto ei pelasta, mutta ei pelkkä kierrätyskään

Elokuvassa Katsastus Sulevi Peltolan näyttelemä hahmo yrittää imeä pillillä keittoa huoltoaseman kahvilassa. Pilli paljastaa sen, että miehen naamaa on taas murjottu nakkikioskilla.

”Tilasit sitten pirtelön”, toteaa kaveri hymynkare suupielessään. Aikuinen mies pilliä imemässä, siinä vasta näky! Sulevikin sen jo osoitti, ettei aikuisen ihmisen tarvitse ryystää emmeitään pillillä.

Nyt pillikohtaus on pala katoavaa kulutuskulttuuria, sillä EU-komissio ilmoitti kieltävänsä markkinoiltaan muoviset juomapillit, vanupuikot ja kertakäyttöastiat.

Jos muovipussien muuttuminen maksullisiksi yhä useammissa liikkeissä herättää marmatusta, tuskin tästäkään selvitään ilman jonkinlaista narinaa.

Vastarintaa voi odottaa ainakin alan yrityksistä. Esimerkiksi pakkausvalmistaja Tetra Pak ilmoitti Financial Timesin mukaan, ettei se niin vain niele muovipil-lien kieltoa, vaan lobbaa muovin puolesta.

Kuluttajan näkökulmasta kiellon ei pitäisi tuottaa ongelmia: muovisille kertakäyttöastioille on jo olemassa paperisia ja muita puupohjaisia korvikkeita.

Toisaalta oikean valinnan tekeminen tuntuu lähes mahdottomalta. Aina puuperäinen tuote ei ole muovista parempi, jos ajatellaan luonnonvarojen kokonaiskulutusta.

Kaikista helpointa onkin jättää kertakäyttökrääsä ostamatta. Se voi vaatia pientä vaivannäköä, mutta ei ylivoimaisesti.

Pillit kieltämällä merten muovi-ongelma ei tietenkään ratkea, mutta komission osumatarkkuus on nyt kohdallaan: EU-alueen rannoille ajautuvasta roskasta muovisia kertakäyttötuotteita on arviolta 86 prosenttia.

Pillien kulutuskaan ei ole ihan vähäistä, vaikka ne ovatkin vain yksi siivu muovituotannosta. Yksin Britanniassa pillejä käytetään 8,5 miljardia kappaletta vuosittain.

Kertakäyttötuotteista luopuminen on osa EU:n muovistrate-giaa, joka julkistettiin alkuvuodesta. Muovikrääsän kielto on nyt sitä konkretiaa, jota strategialta jäätiin kaipaamaan.

Strategian mukaan EU:n alueella kaikki muovipakkaukset on voitava kierrättää vuoteen 2030 mennessä. Nyt kierrätykseen päätyy noin 30 prosenttia muovista.

Kuten pillikielto osoittaa, huomio on kiinnitettävä kierrätyksen lisäksi muovin tuottamiseen: määrään, laatuun, hintaan sekä valmistamisesta aiheutuvaan energiankulutukseen ja päästöihin.

Isommassa kuvassa tavoitteena on oltava ilmaston lämpenemisen hillitseminen ja fossiilisista polttoaineista luopuminen.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ei riitä, että puhumme vain roskasta.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi