Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Janne
Nieminen
janne.nieminen@ess.fi

Esalainen

Pieni mokailu kesätöissä sallittakoon

Tällä viikolla moniin työpaikkoihin virtaa uutta verta, kun kesäväki saapuu tuuraamaan lomalaisia. Siinä missä kesätyöntekijöille suositellaan joustavaa asennetta, myös vakituisen väen sopii kiinnittää huomiota siihen, miten työuraansa aloitteleva nuoriso otetaan vastaan. Erityisen paljon ilmapiiriä määrittää se, miten työpaikoilla suhtaudutaan aloittelijoille vääjäämättä sattuviin virheisiin.

Olin lukion jälkeen varastotöissä suuressa logistiikkakeskuksessa. Tehtäväni oli pakata tavaroita trukilla kuljetettaville rullakoille, jotka toimitettiin ympäri Suomea ketjun myymälöihin. Sitä virhettä en sitten koskaan tee, että kaadan täyden rullakon, vannoin ensimmäisinä päivinä. Ei mennyt montaakaan kuukautta, kun kerran käännyin varastohallin mutkaan hieman liian jyrkästi. Trukin sorkilla kulkenut rullakko haukkasi kiinni kynnykseen ja kaatui täydessä lastissa maahan äänekkäästi rymähtäen. Taisipa jokunen esine hajotakin. Ketutti, hävetti ja pelotti samaan aikaan. Mieli keveni, kun eräs vakituinen työntekijä saapui oitis paikalle lempeä hymynkare suupielessään. ”Et ole kuule ensimmäinen, jolle näin käy. Eihän tässä hirveästi edes hajonnut tavaraa, hyvin kaadettu!”, hän puheli auttaessaan keräämään maahan levähtäneen kuorman.

Mieleen on jäänyt myös kesätyökommellus lahtelaisella tehtaalla. Odotin trukin ratissa tehdashallin liukuovien verkkaista aukeamista. Kun reitti oli selvä, kaasutin sisään muistamatta, että trukin ovi oli apposen auki. Avoimena lepattanut ovi kopsahti hallin ovenreunaan sillä seurauksella, että sekä hallin sähköinen liukuovi että trukki olivat yhtäkkiä remontin tarpeessa. Koska tapauksella ei ollut silminnäkijöitä, oli hetki aikaa pureskella epäonnistumisen kitkerää jälkimakua täydessä yksinäisyydessä. Tovin ärräpäitä mielessä pyöriteltyäni ja itseäni soimattuani oli todettava, ettei auta muu kuin marssia tunnustamaan töppäys pomolle. Tämä on jo sen sortin hutilointia, että sanomista voi tulla, ajattelin ja varauduin ottamaan vastaan minkälaisen läksytyksen tahansa. Pomo alkoikin vain tyynesti järjestää vaurioiden korjaamista. Minkäänlaista syyllistämistä ei tullut, ei edes tivaamista että miten moinen huolimattomuus pääsi sattumaan.

Tapaukset osoittavat jaloa asennetta ja tilannetajua, joiden tärkeyt-tä ei voi kylliksi korostaa. Aina välillä törmää typerään ajatusmalliin, että kesätyöntekijöiltä pitää koulia luulot pois. Pieniä virheitä ja vahinkoja sattuu, eikä niistä ole syytä tehdä sen suurempaa numeroa jos vakavaa vaaraa ei aiheudu. Pahimmillaan epäasiallinen palaute voi ajaa kesätyöntekijän jäämään seuraavana vuonna kotiin. Se ei ole kenenkään etu.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Muistatko vielä kesätyömokasi?
Muistatko vielä kesätyömokasi?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi