Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Ei ole kehumista jalankulkijoissakaan

Näppispalstalla on jäkätetty ärsyttävistä pyöräilijöistä. Sujahtavat jalankulkijoiden ohi kylkeä hipoen, huutelevat ylimielisesti ja näyttävät keskisormea. Hävettäviä menijöitä ovat. Mutta ei silti ole kehumista jalankulkijoissakaan.

Jalan ja pyörällä liikkuvat kansalaiset joutuvat monin paikoin etenemään yhteistä kevytväylää pitkin. Jalankulkijalla on tieliikennelain mukaan vapaus valita, kummassa reunassa kävelee. Käveltävä on kuitenkin nimenomaan reunassa, siis EI keskellä.

Kävelijöiden keskuudessa on hyvin edustettuna ihmistyyppi, joka hallinnoi kolmen metrin levyistä väylää olemuksellaan täysimääräisesti. Tämän ryhmään kuuluvat tallaajat asemoivat itsensä keskelle baanaa usein huojuen tai kiemurrellen sivuttaissuunnassa. Leveilijät maksimoivat tilankäyttönsä vedettävillä kärryillä, kantamuksilla ja kävelysauvoilla.

Toinen vitsaus ovat rinnakkain kävelijät. Sopivalla sijoittumisella kaksikin jalankulkijaa tukkii tehokkaasti pyörätien, mutta täydellinen tulppa syntyy 3–4 kulkijan rivistöllä. Muodostelma on tuttu myös vaateliikkeen mainoksista sekä lännenelokuvien kohtauksista. Osa rivistön jäsenistä voi olla koiria.

Viheliäisiä esteitä pyöräteille muodostavat hihna väylän poikki -syndroomasta kärsivät koirantaluttajat. Hihnan toinen pää saattaa olla syventynyt esimerkiksi matkapuhelimeen ja toinen pientareella leijuviin mielenkiintoisin hajuihin. Kahdella jalalla liikkuva pääty vaikuttaa aina vilpittömästi yllättyvän siitä, että väylällä kulkee muitakin.

Ihmisten muodostamia ajoesteitä esiintyy monesti bussipysäkkien kohdalla. Muuri syntyy esimerkiksi silloin, kun bussi pysähtyy ja pudottaa kävelijäryppään kevytväylälle. Kyydistä jääneet eivät muutostilanteen keskellä pysty lainkaan hahmottamaan reitillä olevaa muuta liikennettä. Pesäpöntöstä päivän vanhoina loikkaavat telkänpoikasetkin havainnoivat ympäristöään paremmin. Bussista pudonneiden parvet ovat onneksi hyvin ennakoitavissa. Ne myös hajaantuvat nopeasti.

Pyöräilijän on ajettava väylän oikeassa reunassa ja ohitettava samalla puolella kävelevät jalankulkijat ja hitaammat pyöräilijät vasemmalta puolelta. Käytännössä on pujoteltava ja yritettävä mennä sieltä, missä tilaa on. Kelloa ei juuri kannata soitella, koska sitä jalankulkijat säikähtävät ja poukkoilevat kuin jänikset ajovaloissa. Saattavat yllätettyinä päästää ruman sanankin.

Ajoradalle pyöräilijän ei pitäisi menemän, jos pyörätie on ajosuuntaan käytössä. Oman työmatkani varrelle rakennettiin uusi pyörätie, jolta joudun usein poukkaamaan autotien puolelle. Kiroilen itsekseni, mutten ainakaan kovaan ääneen. Enkä näytä jalankulkijoille keskisormea.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi