Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Kake, Pera ja Pike saavat nyt ansionsa mukaan

Hallitus on ryhtynyt tositoimiin. Nyt laitetaan kuriin kansantaloutta nakertava mato. Irtokarkkihuijarit. Loppuu se sakkojen välttely, kun oikeuslaitokselle tulee käyttöön bonuskortti: kuusi leimaa, seitsemännestä vankilaan. Siellä sitten istuvat linnassa tekojaan miettimässä kaverukset Kake ja Pera. Toinen kysyy toiselta, että mistäs narahdit.

– No namuista. Punnasin irtsarit ja heitin perään vielä kauhallisen lakutoukkia, Pera vastaa Kaken uteluihin. Selvää suunnitelmallisuutta tuossa teossa.

Kake on vähän nolona.

– Mulla meni leima pitkäksi. Unohdin mennä katsastukseen, kun lähdettiin Pohjois-Karjalaan kalareissulle ja jotenkin se siinä reppua pakatessa jäi.

Puhetta kuuntelee sivusta Veke, joka istuu kakkuaan törkeästä rattijuopumuksesta ja useammasta pahoinpitelystä. ”Kovia jätkiä, pitää varoa ettei joudu noiden kanssa hankaluuksiin”, Veke ajattelee.

Naistenvankilan puolella Pike selittää vankilan papille, että ei ollut tarkoitus, mutta mikä lie riivaaja iskenyt.

– Otin suolakurkun sijaan valkosipulikurkkuja, mutta punnitsin suolakurkun mukaan, Pike tunnustaa ääni katumuksesta vavisten. Siviilissä hänet tunnettiin Pirkko-mummina, mutta vankila muuttaa ihmistä. Harmaahapsi kurkkukuningatar saa osakseen ymmärrystä.

– Kyllä tästä yli päästään, mutta muista sitten siellä vapaudessa: valkosipulikurkkua vain kerran kuussa ja punnitset rehellisesti, pastori rauhoittelee ruutuessuunsa nyyhkivää Pikeä.

Näpistelyssä ei todellisuudessa ole kyse pikkuasiasta, eikä se jää irtokarkkihuijaukseksi. Poveen tai kassiin saa jemmattua isoja saaliita, kun osaa homman. Alan ammattilaiset maksavat siten esimerkiksi huumeostoksiaan.

Kun vartijan käsi painuu harteille kassan jälkeen ja tiedossa on poliisin kirjoittama sakkolappu, suuri osa ammattivarkaista haistattaa pitkät sakoille ja jatkaa rötöstelyään. Niin ei tietenkään saa tehdä, mutta osa kansasta vaan on tätä sakkia. Laki sakkojen muuttamisesta vankeudeksi on tekeillä juuri heidän takiaan.

Kauppa ei suinkaan kärsi itse varkaiden tekemää hävikkiä, vaan viime kädessä sen maksat sinä omissa ostoksissasi. Pelkästään se pistää vihaksi. Toiset käyvät töissä – ja toiset käyttävät muita hyväkseen.

Mutta sitä jää miettimään, miten paljon yhteiskunnalle maksaa se, että kiinni jääneet pikkunäpistelijät, ne punnituspihistelijät laitetaan vankilaan istumaan. Uutisten mukaan oikeussaleihin on odotettavissa 10 000 uutta oikeusjuttua, kun varkaita ja sakonkiertäjiä aletaan tuomita linnareissuille. Tosin namuhuijareiden joukossa saattaa olla sellaisiakin, joille riittävä rangaistus on puhelinsoitto äidille.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi