Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Sohvi
Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi

Esalainen

Mitä tapahtuu, kun lakki otetaan pois päästä ja Gaudeamus Igitur vaimenee?

Rakas vastavalmistunut, tänään sinulla on todennäköisesti hyvä päivä. Suvivirsi raikaa ja kädessäsi komeilee todiste jonkin suuren saavuttamisesta. Hymyilet niin, että poskipäihin sattuu, mutta juuri nyt se ei tunnu ikävältä, sillä edessäsi siintää loistava ja avoin tulevaisuus. Tänään voi hyvinkin olla tähänastisen elämäsi onnellisin päivä.

Nauti siitä nyt, sillä se fiilis ei kestä kauaa. Pikkuhiljaa yhteiskunta alkaa hengittää niskaasi ja vaatia sinulta lisää suorituksia.

Vaatimus yksi, jatka koulutusputkessa. Toisen asteen tutkinnon suorittaneet halutaan korkeakoulujen luentosaleihin ennen kuin heidän aikaisempien opinahjojensa Wilma-tunnukset on ehditty deaktivoida.

Kun olet päässyt kovalla raadannalla sisään kouluun, sinut halutaan potkia sieltä yhtä nopeasti pellolle. Porkkanaksi nopealle valmistumiselle Kela tarjoaa opintolainahyvitystä, keppinä opintorahan leikkausta ja tukikuukausien vähentämistä.

Mutta entä jos haluatkin vaihtaa alaa? Ei onnistu, ei ainakaan helposti. Korkeakoulut voivat asettaa ensikertalaiskiintiöitä, joiden mukaan sisään pääsevistä opiskelijoista tietyn määrän tulee olla ensimmäistä kertaa hakevia. Ja koska vaihdat tutkintoa, et ole enää ensikertainen. Onnea siis!

Ja kuinkas ollakaan, opiskelusta onkin tullut suorittamista. Tämän seurauksena kuormitus kasvaa ja stoppi iskee ennemmin tai myöhemmin. Vaikka mieli huutaa pysähtymään, kaikki eivät tottele, vaan päinvastoin lisäävät kierroksia – eihän heikkoutta saa näyttää. Tästä seuraa lastillinen työelämään siirtyviä, jo valmiiksi burnoutissa olevia vastavalmistuneita. Miten meni päättäjät noin niinku omasta mielestä?

En halua olla ilonpilaaja, vaan realisti. Olen itsekin lukion jälkeen välivuoden pitänyt, kerran tutkinnon keskeyttänyt ja uuden aloittanut, ainakin vuoden myöhässä valmistuva ja masennusdiagnoosin saanut korkeakouluopiskelija. Ystäväpiirini vakiintunut keskustelunaihe on, kuinka paljon opiskelu meitä tänään kuormittaa, ja olen kuullut kavereideni puivan samaa aihetta myös muissa verkostoissaan.

Tämän lisäksi esimerkiksi Aalto-yliopisto on nostanut opiskelijoidensa jaksamista tapetille Aaltoahdistus-kampanjalla, jossa opiskelijoiden tarinoita opintojen kuormittavuudesta on jaettu anonyymisti sosiaalisessa mediassa. Ongelma ei siis ole vain oman pääni sisällä.

Tässä onkin lahjani sinulle, vastavalmistunut: muutama neuvo, joita valtio ja vanhemmat eivät välttämättä allekirjoita, mutta jotka ovat ainakin rauhoittaneet omaa mieltäni valmistumisen jälkeisten paineiden ristiaallokossa.

Ensinnäkin, älä kiirehdi vain siksi, että joku käskee niin. Jos et tiedä mitä haluat, ota aikalisä, kuukaudeksi, kahdeksi tai kahdeksitoista, sinä päätät.

Toiseksi, priorisoi itsesi. Ole välillä tekemättä mitään, heitä puhelin nurkkaan ja mene nukkumaan tarpeeksi ajoissa.

Kolmanneksi, puhu ja hae apua, jos siltä tuntuu.

Ja viimeiseksi, muista, että sinä riität, ihan juuri tuollaisenaan.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi