Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Helmi
Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi

Esalainen

Sosiaalista itsepuolustusta törppöjä vastaan

Missä voisi ilmoittautua sosiaalisen itsepuolustuksen kurssille?

Olen viime aikoina joutunut ikäviin sosiaalisiin tilanteisiin, joissa joku yrittää osoittaa valta-asemansa törkeästi. Tilanteet ovat olleet niin epämukavia, että olen lamaantunut.

Kuuluisin esimerkki onnistuneesta sosiaalisesta itsepuolustuksesta on Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kättely.

Trump on tunnettu sikamaisesta kättelystään, jolla hän yrittää osoittaa valta-asemaansa riuhtaisemalla vastapuolen kättä itseensä päin. Trudeau esti riuhtaisun tukeutumalla Trumpin olkaan.

Viime viikolla vanhempi mies teki minulle trumpit ja menin täysin sanattomaksi. Samaan törppöilylaariin menevät kaikki ne kerrat, jolloin minua on tytötelty. Tai tilanteet, joissa kysymykseeni on vastattu mulkoilulla.

Olen usein pettynyt itseeni menetettyäni hallinnan tunteen sosiaalisessa tilanteessa. Ikävään tilanteeseen reagointia voisi kuitenkin harjoitella. Paineensietokyky ja toimintavalmius eivät ole sisäsyntyisiä ominaisuuksia.

Joskus törppöyksien sivuuttaminen on yksinkertaisesti helpompaa kuin napakka reagointi. Nopea ja asiallinen reaktio voisivat kuitenkin vaikuttaa koko törppöilykulttuuriin.

Törppöilyä tapahtuu, koska se tapahtuu salassa, ja koska sillä on taipumus lamauttaa. Paljastamalla törppöilyrakenteita voisimme hillitä törppöjen haluja. Ei kai kukaan halua olla julkisesti dominoiva ääliö?

Mediapersoona Maria Veitola on julkaissut Instagramissa saamiaan vihakommentteja. Joku voisi sanoa julkiseksi nolaamiseksi, mutta eikös lasten kasvatuksessakin parhaat tulokset saavuteta uhkailulla ja kiristyksellä. Tai sitten viestien julkaisu vain provosoi lähettäjää.

Toimittaja Lauri Nurmi kertoo kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia, että hän on kohdaannut tilanteita, joissa poliitikko tulee ja taputtaa toimittajaa olkapäälle.

Tuntematonta ihmistä ei kuulu taputella olkapäälle. Vanhempi voi taputtaa lastaan olkapäälle: ”Voi poika rukka.” Viestinnän ammattilainen kehotti Nurmea taputtamaan poliitikkoa takaisin.

Ei ole kohteen vastuulla, jos joku yrittää todistaa valta-asemansa rumasti. Vähintä, mitä ikävässä tilanteessa voi tehdä, on puolustaa itseään. Trump ei ole lopettanut käsien repimistä Trudeaun kuuluisan kättelyn jälkeen.

Mitä jos Trudeau olisi sanonut Trumpille kohteliaasti ”Anteeksi, mutta kai ymmärrätte, että tuollainen dominointiyritys on alentavaa ja loukkaa tasavertaisuuttamme?” Paine pahoitella olisi varmasti kasvanut ainakin yhden törpön verran.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi