Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Alina
Mäkynen
alina.makynen@ess.fi

Esalainen

En syrjäytynyt välivuosista huolimatta

Reilu viikko sitten julkaistiin kevään uusien ylioppilaiden nimet. Valkolakin saa tänä vuonna itselleen yli 26 000 nuorta. Hallituksella on jatkokoulutuksesta haaveileville yksi toive, ja se on nyt heti.

Samaan aikaan, kun hallitus pyrkii vähentämään lukion jälkeen pidettäviä välivuosia, nuoret pitävät niitä yhä enemmän. Yle uutisoi viime viikolla (16.5.) Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksesta, jonka mukaan 30 prosenttia lukiolaisista suunnittelee viettävänsä välivuoden lukion jälkeen. Sama lukema oli neljä vuotta sitten 20 prosenttia.

Tutkija Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kommentoi Ylelle, miten vailla tulevaisuuden suuntaa olevat opiskelijat ovat niitä, jotka ilman tukea ja ohjausta päätyvät alle 30-vuotiaiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten listoille.

Suoraan lukiosta yliopistoon siirtynyt opiskelijakollegani kommentoi Twitterissä Tenhunen-Ruotsalaisen sanoja kertomalla, miten hänen omasta abi- ja pääsykoekeväästään lähti liikkeelle mielenterveyden alamäki. Kuormittavan abikevään jälkeen tauko opinnoista olisi ollut paikallaan, mutta opiskelupaikan saamisen tärkeyttä oli korostettu lukiossa ja mediassa. Seuraava vastasi, miten oli itse pitänyt kahdeksan ”syrjäyttävää ja vaarallista” välivuotta, ja nyt hän on suorittanut kolmen vuoden tutkinnon kahdessa vuodessa.

Korkeakouluihin siirtymistä yritetään aikaistaa uudistuksella, jossa monilla aloilla pyritään vuoteen 2020 mennessä siirtymään pois pääsykokeista. Vaikka kuormittavien kokeiden uudistaminen on tervetullutta, sen taustalla oleva tavoite viskoa nuoret korkeakouluun ilman taukoja voi aiheuttaa ongelmia jaksamiselle.

Lukion viimeinen kevät on monille kuormittavaa aikaa. Hyvä koulumenestys saattaa piilottaa taakseen heikentyneen hyvinvoinnin. Kun tavoitteena on saada nuorten opinnot sujumaan nopeasti, korkeakoulua ennen pidetty välivuosi ei ole pahis. Sen aikana saa palautua raskaasta pänttäyksestä ja tehdä vaihteeksi jotain ihan muuta. Seurauksena opiskelumotivaatio kasvaa ja mahdollisen tutkinnon voi paikan saatuaan suorittaa jopa oletettua nopeammin.

Tutkijoiden ei kannata olla huolissaan välivuosista. Niiden aikana voi tehdä muutakin kuin syrjäytyä, sillä vaihtoehtoja on monia. Voi tehdä töitä, harrastaa tai matkustella. Lisäksi on mahdollista kasvaa, viisastua ja oppia uutta.

Itse opin kahden välivuoden aikana valmistamaan omenapiirakkaa au pair -perheelleni Ruotsissa ja hoitamaan karjaa australialaisella farmilla. Tein töitä ja tienasin rahaa opiskelukassaan. Ehkä opin siinä sivussa myös pari asiaa itsestäni ja tulevaisuuden suunnitelmistani.

Vuosien jälkeen sain opiskelupaikan. Ja kuntoa riittää.

Alina Mäkynen
alina.makynen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi