Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Esalainen

Pieni pintaremontti sopii parisuhteen stressitestiksi

Kaikille niille jotka epäilevät parisuhteensa nykytilaa, suosittelen pientä pintaremonttia. Remontin pitää olla niin pieni ja mitätön, että siitä ei muodostu yhteistä selviytymistarinaa. Vain tällöin se kelpaa aidosti parisuhteen stressitestiksi.

Pienen pintaremontin voi aloittaa esimerkiksi niin, että toinen puolisoista ilmoittaa kyllästyneensä olohuoneen tapettiin. Noin puoli vuotta tämän jälkeen hän toteaa, että mitään ei ole tapahtunut. Hän päättää ehkä vauhdittaa pienen pintaremontin aloitusta repäisemällä puolihuolimattomasti yhden seinän tapetin pintakerroksen irti. Tämän jälkeen toinen puolisoista saattaa herätä huomaamaan, että tosiaan – meillähän on ollut tuollainen suhteellisen kasarilta näyttävä vaaleankukertava boordinauha katonrajassa. Ja silti on sitä elämänsarkaa saatu tyrkittyä joten kuten eteenpäin.

Käytännöllisempi osapuoli voi ehkä asettaa aikarajan: seuraaviin juhliin mennessä boordin pitää olla historiaa. Jos parisuhde on kunnossa, ei alkupamauksen jälkeen kuitenkaan ole vielä mitään syytä kiirehtiä itse asiaan. Voidaan esimerkiksi tutkia, olisiko se nyt aivan kamalaa ottaa joulu ja uusivuosi vastaan olohuoneessa, jossa on tapettia vain puolella seinistä puolet. Sen jälkeen voidaan yhdessä neuvotella, tarvitsisiko sitä vanhan tapetin hankalaa pohjakerrosta poistaa lainkaan vai laitettaisiinko vain päälle näppärä tasoitustapetti.

Itse tekemisessäkään ei kannata hätäillä, sillä viikosta toiseen jatkuva remonttikaaos olohuoneessa on mitä parhainta käyttövoimaa hedelmällisille kehityskeskusteluille parisuhteessa.

Pienessä pintaremontissa saattaa käydä aivan luontevasti niin, että puolisoille muodostuu roolit: on aivot ja lihakset. Tätä ei pidä pelätä. On aivan luontevaa, että aktiivisempi osapuoli ottaa vastatakseen tapettivuotien suoraan saattamisen sekä monimutkaiset huonekorkeuksiin ja muihin sellaisiin liittyvät laskutoimitukset, ja se toinen hoitaa sitten vaikka vanhojen listojen repimisen ja tapettiliiman lätkyttelyn seinälle. Mittanauhan päitä pitelemään tarvitaan kuitenkin lähes väistämättä molemmat. Liikaa ei voida korostaa viiden metrin mittanauhan merkitystä pariskuntia yhdistävänä tekijänä.

Kun on päästy siihen pisteeseen, että pieni pintaremontti uhkaa valmistua, kannattaa ottaa jälleen reilu tuumaustauko. Edessä on nimittäin vielä se parisuhteen koetuskivistä korkein ja kaunein: listat. Rautakaupassa kannattaa vatvoa perusteellisesti, minkälaiset lattia- ja kattolistat juuri tämän huoneen energiavirrat tarvitsevat. Kannattaa myös odottaa kauniimpia säitä. Varsinkin kattolistojen mittaaminen, sahaaminen, asettelu ja naulaaminen avaavat aurinkoisella ulkoilukelillä monta mahdollisuutta anteeksiantoon ja ymmärryksen kasvattamiseen puolisoiden välillä.

Tiettävästi mikään parisuhde ei kuitenkaan voi kestää kattolistojen asentamista ilman pannuhuoneen romuhyllyllä säilytettävää salaperäistä monistetta, joka kertoo täsmälleen, miten katkaisusirkkelin jiiri pitää minkäkinlaisen kulman kohdalla asettaa, jotta lopputuloksesta olisi edes pieni mahdollisuus tulla pitkän parisuhteen kestävä. Kopion siitä saa kirjoittajalta.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi