Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Eutanasian ex-kannattajat ovat selityksen velkaa

Kun eduskunta toissa viikolla äänesti eutanasiasta, loppui monella aiemmin myönteisesti kuolinapuun suhtautuneella kansanedustajalla rohkeus.

Ylen vaalikoneen perusteella enemmistö nykyisistä kansanedustajista kannatti parantumattomasti sairaan oikeutta avustettuun kuolemaan vielä keväällä 2015. Suuressa salissa kolmisen vuotta myöhemmin selvä enemmistö äänesti toisin.

Takinkääntö ei ole politiikassa välttämättä lainkaan pahasta, mutta takin kääntäminen vain äänestäjien kaikkoamisen pelossa on raukkamaista. Liian moni todellisuudessa eutanasiaa kannattava pelkäsi äänestäjiä. Eutanasian vastustajat ovat äänekäs, mutta marginaalinen ryhmä.

Viime vuoden lopulla Helsingin Sanomien gallupissa 73 prosenttia vastanneista ilmoitti kannattavansa kuolinavun laillistamista. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu gallupeissa aiemminkin.

Eutanasiakantansa kanssa horjuvilla on ennen ensi kevään vaaleja huomattavasti enemmän seliteltävää kuin niillä, jotka mielipiteensä takana seisoivat.

Päijäthämäläisistä kansanedustajista Martti Talja (kesk.) sekä Juha Rehula (kesk.) äänestivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan eutanasialausuman puolesta. Lausuma käytännössä vesittää eutanasialainsäädännön etenemisen. Vielä keväällä 2015 molemmat suhtautuivat varovaisen myönteisesti eutanasian laillistamiseen.

Eniten mieli muuttui orimattilalaiskansanedustajalla Kalle Jokisella (kok.), joka vielä Ylen vaalikoneessa oli täysin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan. Rami Lehto (ps.), joka ei ole aiemmin ottanut asiaan julkisesti kantaa, oli Jokisen, Rehulan ja Taljan tavoin laillistamista vastaan.

Muista päijäthämäläiskansanedustajista Anne Louhelainen (sin.), Jari Ronkainen (ps.), Ville Skinnari (sd.) äänestivät eutanasian laillistamisen puolesta. Mika Kari (sd.) ei osallistunut työmatkan takia äänestykseen, mutta sanoo suhtautuvansa eutanasian laillistamiseen ”maltillisen myönteisesti”.

Eutanasian vastustajien yksi yleisimmistä argumenteista on, että kuolinavun sallimisen sijaan on keskityttävä saattohoidon parantamiseen. Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, ettei saattohoidon tason parantaminen ja eutanasia ole vastakkaisia vaihtoehtoja.

Eutanasiakeskustelu jatkuu myös ensi vaalikaudella. Tuolloin eduskunnan olisi syytä kunnioittaa kansan selvän enemmistön tahtoa ja hyväksyä parantumattomasti sairaille ihmisille oikeus avustettuun kuolemaan. Jokainen ihminen ansaitsee arvokkaan ja inhimillisen kuoleman.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi