Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Hellettä odotettavissa ainakin kesään asti

Puheenaihe Minna Helteestä tuskin päästään vielä viikkoihin. Työnantajaleiriin loikanneen valtakunnansovittelijan seuraajan nimittäin valitsee käytännössä – tadaa – työnantajapuoli.

Helteen esitteli valinnan tehneelle työ- ja elinkeinoministeriölle työntekijäleiri, joten nyt on kuulemma vastapuolen vuoro. Käytäntö saattaa tuntua tunkkaiselta sulle mulle -meiningiltä, koska se on sitä. Poliittiset virkanimitykset ovat kuin yritystuet: niiden vähentämisestä kaikki tuntuvat julkisuudessa olevan yksimielisiä, mutta kitkemisessä ei vain onnistuta. Todellista tahtoa ei ole.

Kuka on se rohkea, joka luopuu hitusen omasta vallastaan muuttaakseen ummehtunutta rekryperinnettä? Kuka uskaltaa ajatella, että jos emme käytä omaa valintavuoroamme, myös muut rohkaistuvat tekemään riippumattoman valinnan?

Kun muutaman kerran on valittu pätevin – eikä sopivin – ehdokas, poliittiset nimitykset alkavat näyttäytyä noloina tuulahduksina suoraan kekkoslovakiasta.

Juhlapuheissa tämä on jo ymmärretty.

– Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät politiikan uskottavuutta. Sulle mulle -politiikan aika on yksinkertaisesti ohi, Juha Sipilä (kesk.) lupasi eduskuntavaalien alla.

Poliittisten nimitysten kulttuuri voi kuitenkin oikein hyvin.

Olli Rehn (kesk.) valittiin vastikään Suomen Pankin johtoon. Jo hallituskauden alussa Kelan pääjohtajaksi nimitettiin keskustan taustavaikuttaja Elli Aaltonen.

Alexander Stubb (kok.) nimitettiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) taas sai töitä EU:n tilintarkastustuomioistuimesta. Ulkoministeri Timo Soinille (sin.) taas on tiettävästi tarjottu paikkaa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa. Soini tosin saattaa pelastaa siniset nöyryyttävimmältä tappiolta ja siirtyä vasta vaalien jälkeen suurlähettilääksi jonnekin.

Hallituksella olisi vielä monta tilaisuutta korjata kurssia ja olla penäämättä puoluekirjan perään.

Rekrylistalla on ainakin kansliapäälliköitä maa- ja metsätalous- sekä sisäministeriöstä ja ehkä ympäristöministeriöstä. Myös Rehnin seuraaja Suomen Pankin johtokuntaan on haussa.

Hallitus voi ryhdistäytyä jo Helteen seuraajan valinnassa. Työministeri Jari Lindström (sin.) voi hyvin viheltää tuolileikin poikki ja perustaa vaikka riippumattoman valintatyöryhmän.

Mitä puolueettomampi hakuprosessi ja valittava henkilö, sitä uskottavampaa on hänen sovittelutyönsäkin. Ei tulisi nykytapaan epäilyjä jomman kumman osapuolen suosimisesta.

Sama koskee muitakin virkanimityksiä. Lahdessa valitaan paraikaa kaupunginjohtajaa.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi