Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Koulujen loma-aikojen muuttamiseen paineita

Koulujen loma-ajat nousivat jälleen puheenaiheeksi, kun työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi asiasta selvityksensä. Asiaa on puitu elinkeinoelämän tarpeista jo vuosia, koska etenkin matkailuelinkeinoa rasittaa Suomen hiljeneminen elokuun puolivälissä. Ulkomaiset, elokuussa lomailevat turistit eivät pysty vajetta täyttämään, ja toisaalta osa tilapäistyövoimasta palaa opinahjoihinsa jo loppukesällä.

Matkailuyritykset arvioivat, että loma-ajan siirtäminen kahdella viikolla eteenpäin tuottaisi 219 miljoonaa euroa eli 2,5 prosenttia aiempaa enemmän ja samalla uusia työpaikkoja syntyisi 1 300 lisää.

Selvitys herättää väistämättä muutamia kysymyksiä. Onko esimerkiksi vanhemmilla mahdollisuus siirtää lomiaan samalla tavalla koulujen mukaan? Aika monella alalla hiljaisin kuukausi on kuitenkin heinäkuu ja se on ollut yleensä lomakuukausista suosituin.

Onko perheiden matkustushalukkuus kiinni enemmän ajankohdasta vai rahasta? Monet perheet matkustavat lomasesonkien ulkopuolella yksinkertaisesti siitä syystä, että lomat ovat silloin edullisempia kuin koulujen loma-aikaan.

Suomessa koululaisten kesälomat ovat pidemmät kuin Euroopassa keskimäärin. Keski-Euroopassa lomia on pätkitty enemmän pitkin vuotta ja syys-, joulu ja talvilomat kestävät yleensä kaksi viikkoa.

Varsinaista terveydellistä perustetta nykyisten kaltaisille pitkille lomille ei ole, sillä pitkän loman vaikutus häipyy yhtä nopeasti kuin normaalimittaisen loman. Lomien pätkimistä ja hajauttamista on jopa suositeltu, koska usea lomajakso antaisi koko työvuodelle enemmän virtaa kuin yksi pitkä. Tuskin opettajat tai oppilaat tekevät tässä poikkeusta.

Myös monille vanhemmille pitkä, yhtäjaksoinen loma aiheuttaa ongelmia, koska vanhemmat eivät voi lomailla koko kesää lastensa kanssa.

On myös tutkittu, että kesäloman aikana monet oppilaat unohtavat paljon oppimaansa ja syyslukukauden alusta menee sen vuoksi paljon aikaa kertaamiseen.

Ehkä seuraavalla kerralla otettaisiin lähtökohdaksi koulujen ja oppilaitosten omat tarpeet – ei muillakaan aloilla katsota ensisijaisesti matkailun tarpeita. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on jo ehtinyt muutosintoa hillitsemään huomauttamalla, että lähtökohtana lomien rytmittämisessä täytyy olla opetuksen, ei elinkeinoelämän näkökulma.

Lomien siirrolle tai jaksottamiselle uudella tavalla voi olla hyvinkin painavat perustelut, mutta muutoksissa täytyy kuulla niitä, joita se ensisijaisesti koskee: perheitä, opiskelijoita ja opetusalan työntekijöitä.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi