Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Voi nauttia muumikeksistä

Onnellisuuteen ei paljon vaadita.

Nelivuotiaalle pojalleni sellaiseen riittää luontoretki lähimetsään ja -kalliolle, minulle taas kutsu retkelle sekä pojan into ja onni.

Olimme retkellä eilen ja toissapäivänä, ja taas tänään kuulemma lähdetään. Tärkeintä tuntuu olevan suunnittelu: mitä eväitä pakataan mukaan ja millaiselle paikalle istahdamme niitä nauttimaan.

Banaani, ei, kaksi banaania pitää olla mutta yksi omena. Sipsejä ja muumikeksejä. Kattimehua Lahti-pullossa, koska sen saa roikkumaan pyöränsarveen.

Onko iso sammaleinen kivi metsän siimeksessä taas paras paikka vai uskalletaanko kivuta Kerinkallion päälle? Päädymme jälkimmäiseen.

Pyörä vain parkkiin kallion kupeeseen ja eikun kiipeämään. Pari kertaa joutuu nassikkaa vetämään kädestä ylöspäin, mutta yllättävän ketterästi pääsemme korkeimmalle kohdalle.

Ilta-aurinko paistaa suoraan kohti ja lämmittää kallion suorastaan kesäiseksi.

– Mm, tämä se vasta on elämää, Julius sanoo muumikeksiä suupielissään ja ottaa kädestäni kiinni.

Käpytikka nakuttaa aivan lähellä. Tässähän se on, onni.

Mutta eihän onni vain lähikalliolla nökötä.

Supersuosittu amerikkalainen demokraatti Bernie Sanders tviittasi torstaina: ”Katsokaapa, mitä maailman onnellisin maa Suomi tekee. Jos Suomi voi tarjota kaikille terveydenhoidon, lähettää kaikki yliopistoon maksutta ja tarjota edullisen lastenhoidon, miksei Yhdysvallat voi?”

Tviitissä on video, jolla toimittaja-kirjailija Anu Partanen avaa syitä suomalaisten onnellisuuteen. Hänen – ja Sandersin – mielestä Amerikkaa markkinoidaan maailman vapaimmaksi maaksi, mutta oikeasti Suomi on vapaampi. Lähes jokaisella suomalaisella on oikeasti mahdollisuuksia valita, millaisen elämän elää. Yhdysvaltalaisilla tausta määrittää enemmän esimerkiksi koulutusta, työpaikkaa, terveyttä sun muuta.

Lopputulema: Pohjoismaissa, joissa on korkeat veroprosentit, ollaan maailman onnellisimpia. Tviitillä on yli yhdeksäntuhatta tykkäystä.

Onko oikein rinnastaa hyvinvointivaltion palvelut ja onnellisuus? On. Kun vertaa listoja maailman verotetuimmista ja onnellisimmista maista, ne ovat hyvin samansuuntaisia.

Emmehän me Kerinkalliolla Lahti-pullo kourassa ole onnellisia siksi, että verokarhu kahmaisee palkastani lähes kolmanneksen.

Mutta kalliolta on hyvät näkymät. Kaupungin ylläpitämä Liipolan mainio lenkkireitti lähtee aivan juurelta. Osa reitistä on luonnonsuojelualuetta, ja sitäkin hoidetaan yhteisillä varoilla.

Niin myös asuinalueen palveluja – esimerkkinä monitoimitalo Onni kirjastoineen, päiväkoteineen ja liikuntasaleineen.

Jos jompi kumpi meistä tipahtaisi, hoitokulut eivät ajaisi vararikkoon. Turvaverkko ottaisi vastaan.

Näitä asioita ei tarvitsisi edes miettiä. Voi vain ottaa vielä yhden nuuskamuikkusen ja nauttia maisemista.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi