Aiheet
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Avara luonto ja kahdenistuttava sohva - miten ne liittyvät toisiinsa?

Kun japanilainen stressaantuu, lääkäri saattaa määrätä reseptillä liikkumista luonnossa. Jo 15 minuutin käyskentely luonnossa (kaljatölkki) alkaa vaikuttaa ihmiseen positiivisesti. Verenpaine laskee, syke tasaantuu, mieli rauhoittuu (tupakka-aski).

Masennuksen hoidossa luonto on tärkeä. Myös meillä (kolme kaljatölkkiä) mielialalääkkeeksi suositellaan usein oleskelua luonnossa (tupakka-aski).

Minulle metsä on jokapäiväinen tuttu. Asun lähellä pientä metsikköä (siideripullo), ja poikkean sinne ensin aamulenkillä ja usein vielä toisen kerran illalla (hampurilaisaterian kääreet ja pakkausmateriaalit).

Luonto on paitsi lenkkipaikka, se on myös materiaalien lähde. Matkalla metsikköön on iso hiekkakenttä, jonka reunukset lupiinit valtaavat kesäisin (televisio). Harrastan kasvivärjäystä, joten käyn keräämässä lupiininkukkia sekä lehtiä ja varsia. Omalta osaltani osallistun samalla tämän tehokkaasti leviävän vieraskasvin torjuntaan (leivänpaahdin). Kun kulmilta kaatuu vaikka myrskytuulessa koivu, käyn keräämässä lehtiä niin paljon kuin ehdin (auton puskuri). Niistä saa huikean upeaa keltaista väriä (lonkerotölkki).

Olen kolunnut pienen metsikköni niin tarkkaan, että tiedän tasan millä mättäällä kasvaa suppilovahvero sekä missä ovat suurimmat verihelttaseitikit ja veriseitikit. Niitä täsmäkerään syksyn varhaiset aamut (nokkamuki, pillimehu).

Liikehdintä metsässä on lisääntynyt (tupakka-aski). Talvella liikkujat ovat pitäneet metsän polut kulkukelpoisina, koska pururadalla on ollut latu. Poluista ja rakennelmista päätellen metsä on ahkerassa käytössä. Sinne mahduvat sauvakävelijät, hölkkääjät, koiranulkoiluttajat ja maastopyöräilijät.

Majanrakennuspuuhissa häärivät lähistön päiväkodit, ja joku myös suunnistaa metsässämme. Aamulla käpytikka julistaa olemassaoloaan nakuttamalla pontevasti katulamppuun.

Metsässä tapaamani ihmiset ovat kertoneet, miten tärkeä pienestä metsiköstä on tullut kerrostaloasukkaille. Keskellä kaupunkia pieni luontosaareke on valtavan arvokas asia, jonne tullaan matkankin päästä (kahdenistuttava sohva).

Nyt keitaan laitamille nousee uusi asuinalue (muovipilli, hampurilaisaterian kääreet, tupakka-aski, useita kaljatölkkejä, karkkipussi, röökinnatsoja). Keltaiset muovinauhat ja läpikulku kielletty –kyltit poistuvat varmaan polun reunalta sitten, kun kaikki ovat asettuneet koteihinsa.

(Sulkeissa olevat asiat ovat aamulenkin varrella bongattuja, luontoon kuulumattomia ja hajoamattomia asioita.)

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää