Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Tietosuojan uudistumisesta työtä ja turvaa

EU-maissa astuu toukokuun lopulla voimaan uusi tietosuoja-asetus, joka antaa ihmisille lisää yksityisyyden suojaa ja vahvistaa heidän mahdollisuuksiaan valvoa omia tietojaan. Kun tietojen keräämiseen ja säilyttämiseen on aiempaa tiukemmat säännöt, ovat myös ihmisten henkilötiedot aiempaa paremmin turvassa.

Tietosuoja-asetus vaatii sen, että henkilötietoja käsittelevissä yrityksissä ja organisaatioissa on oltava tietosuojavastaava, joka huolehtii siitä, että asetusta noudatetaan.

Monet tahot ovatkin kevään mittaan kouluttaneet henkilöstöään, että jokainen tietäisi, mitä uusi asetus vaatii. Paperit, mapit ja tiedostot on säilytettävä niin, että tietoihin ei pääse käsiksi kukaan, jolle tiedot eivät kuulu.

Työtä on tehty muun muassa urheiluseuroissa ja muissa yhdistyksissä, joissa saattaa olla tietoja jäsenistä pitkältä ajalta (ESS 12.4.). Esimerkiksi sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita ei voi roikkua kaikkien nähtävillä, sillä ne luetaan henkilötietoihin.

Henkilötiedot on haluttu aiempaa tarkempaan valvontaan, jotta niitä ei voida kaapata ja kaupata rikollisiin tarkoituksiin. Kun ihmiset tekevät ostoksia verkossa, uudistus tekee tietojen luovuttamisesta tähänastista turvallisempaa.

Uudistus takaa ihmisille myös oikeuden valvoa ja muokata tietoja, joita heistä eri tahoilla on. Kuka tahansa voi myös kysyä, miten heidän henkilötietojaan käsitellään. Tietojen käyttöä voi rajoittaa tai vastustaa ja esimerkiksi kohdennetusta mainonnasta saa kieltäytyä.

Lisäksi ihmisillä on oikeus tulla unohdetuiksi. Tällöin yrityksen on poistettava henkilön tiedot järjestelmistään pysyvästi, eli niitä ei voi vain passivoida. Myös Googlella on velvollisuus poistaa hauista sellaisia linkkejä, joiden ihmiset eivät halua nousevan näkyviin. Sieltä on oikeus myös kadota.

Ihan kaikkea tietoa ihminen ei kuitenkaan voi itsestään hävittää, vaan säilytettävistä tiedoista on omat määräyksensä. Esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät tai rikosrekisteri eivät katoa tietosuojan perusteella.

Sanomalehdetkään eivät hävitä verkossa julkaistuja juttujaan vain siksi, että joku niin pyytää. Tällaisia pyyntöjä toimitukseen ajoittain tulee, ja niihin suostutaan vain painavista perusteista.

Julkisen Sanan Neuvosto (JSN) on antanut ohjeet siitä, miten medioiden tulee suhtautua heitä koskevien juttujen poistopyyntöihin. JSN:n kannan mukaan tiedotusvälineiden verkossa julkaisemat jutut ovat historiaa, ja siksi niitä saa poistaa vain erityisen painavista syistä. Esimerkiksi ihmisten aiemmat mielipiteet pysyvät verkossa, vaikka he olisivat muuttaneet mielensä.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi