Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Takinkääntöhallitus vesitti aktiivimallinkin - ilouutisen toivotaan näkyvän vaalituloksissa

Sipilän hallitus tunnetaan takinkääntöhallituksena, ja kehysriihi antoi käsitykselle rutkasti katetta.

Jo tehtyjä päätöksiä peruutetaan tai vähintään vesitetään. Tällä viikolla joukkoon liitettiin muun muassa aktiivimalli ja sähköpyörätuki.

Alkuvuonna aktiivimallista nousi valtava älämölö, johon yhtyi paljon myös kokoomuslaisia ja työnantajia. Mistä ihmeessä yritys yhtäkkiä löytäisi pätkätöitä ulkopuoliselle ummikolle? Ei ihme, että Kelan arvion mukaan vain noin puolet työttömistä voisi välttää aktiivimallin tukileikkurin.

Kohu alkoi nipistää etenkin keskustan ja sinisten kannatusta. Asialle oli pakko tehdä jotain – varsinkin, kun noin vuoden sisään mahtuu kolmet vaalit.

Hallitus ei kehdannut perua mallia kokonaan – peruutuksia on tälle kaudelle tehty jo yli kymmenen. Niinpä kehysriihessä päätettiin höllentää kriteerejä, joilla tukileikkurin voi välttää.

Aktiivimalliin tullaan hyväksymään myös ammattiliittojen työllistymiskursseja sekä kuntien ja järjestöjen tuottamia kursseja. Lisäksi mallin piiriin kelpuutetaan kuuden kuukauden omaehtoinen koulutus, joka edesauttaa työllistymistä.

Omaehtoinen koulutus! Siinä se on. Keino, jolla viimeistään suuri osa työttömistä välttää leikkurin. Ja hyvä niin.

Ok, mikä tahansa kurssitus ei kelpaa. Opintojen täytyy tukea ammatillisia valmiuksia tai valmentaa yrittäjäksi. Te-keskuksella tulee olemaan korkea kynnys olla hyväksymättä vaikka englannin tai ruotsin etäkurssia. Kukapa ei työssään kieliä tarvitsisi? Tai vaikkapa tietotekniikkaa.

Työministeri Jari Lindströmin keskiviikkoisista lausunnoista pystyi päättelemään, ettei aktiivimalli II:nkaan tulevaisuus näytä ruusuiselta. Hän ei enää pystynyt lupaamaan, että hallitus esityksen tekisi. Aktiivimalli II:n on kaavailtu pakottavan työttömän hakemaan töitä viikoittain. Tästä seuraisi työnantajille hakemussuma.

Tällä viikolla peruutusten listalle lisättiin sähköpyörien hankintatuki. Syyksi kerrottiin kova vastalauseiden ryöppy.

Kieltämättä 400 euron könttä­tuki olisi ollut älytön, kun se olisi saattanut kattaa yli puolet pyörän hinnasta. Mutta miksei tuki olisi voinut olla prosentuaalinen? Sitä ei perusteltu. Pyöräilyä ei vain haluttu tukea. Hallituksessa alettiin puhua jopa fillarikommunismista.

Luultavasti myös yksi tuore kehysriihen päätös tullaan vielä kippaamaan skipattujen hankkeiden kasaan. Nimittäin kohdennettu irtisanomisen helpottaminen.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen ennustaa Ylen jutussa esitykselle karua kohtaloa. Koskinen ei keksi syitä, joilla alle 20 työntekijän yrityksille suunnattu esitys ei syrjisi työntekijöitä.

Hallituksen toinen uusi työllistämistoimi on alle 30-vuotiaiden työllistäminen määräajaksi ilman perusteita. Myös tässä hallitus törmää Koskisen mukaan työoikeuteen. EU-säädökset eivät anna muutokselle myötä.

Näiden peruutukset kerrottaneen alkusyksyllä budjettiriihessä. Ilouutisten toivotaan sitten näkyvän vaalituloksissa.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi