Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Millamari
Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Esalainen

Nuori ei kaipaa pelottelua

Taisin tulla pelotelleeksi nuoria työelämän kovuudella.

Se ei ollut tarkoitus, jostain syystä vain unohdin kaiken kannustuksen, jota olin puhettani varten harjoitellut.

Kävin kertomassa lukiolaisille omasta opiskelu- ja urapolustani sekä nykyisestä työstäni. Paikalla oli myös muiden alojen ammattilaisia, ”työelämän edustajia”. Kuulijoina oli lukion toisen vuosikurssin opiskelijoita, jotka vähitellen miettivät jatko-opiskelupaikkoja.

Koska keskustelu oli yllättävän vilkasta, aika loppui kesken ja suunnittelemani kohottava loppukaneetti jäi kertomatta. Pelkään, että puheemme työelämän kiireisyydestä, paineista ja moninaisista odotuksista jätti liian synkeän kuvan.

Itsehän kannan yhä kaunaa siitä, kuinka opiskeluaikana kalloihimme taottiin pelkkää lama- ja työttömyyspuhetta. Motivoidu siinä sitten.

Kannustamista tarvitaan, sillä nuoret kantavat paljon huolia omasta tulevaisuudestaan. Vuoden 2016 Nuorisobarometrissa selvitettiin nuorten ajatuksia työelämästä. Lähes puolet nuorista oli huolissaan siitä, onko heillä töitä tulevaisuudessa. Huoli työllistymisestä on lisääntynyt jyrkästi vuoden 2013 jälkeen.

Myös jaksaminen mietityttää monia. Noin kolmannes nuorista oli huolissaan omasta jaksamisestaan työssä, ja vielä useampi piti työelämää niin kuluttavana, että ihmiset palavat loppuun.

Jos kerran työmarkkinoiden epävarmuus ja koventuneet vaatimukset ovat nuorille tuttua asiaa, hyvistä asioista pitäisi puhua enemmän. Se ei tarkoita, että tosiasiat lakaistaan maton alle. Tulevaisuususko ja epävarmuuden tiedostaminen eivät sulje toisiaan pois.

Mikä siis olisi ollut kohottava lopetukseni. Ainakin se, että mahdollisuudet räätälöidä työ omannäköiseksi ovat paljon paremmat kuin ennen. Harrastukset ja muut vapaa-ajan tekemiset kerryttävät nuorille sellaista tietoa ja taitoa, josta on hyötyä myös työelämässä. Kannattaa siis kuunnella herkällä korvalla omia kiinnostuksenkohteita, niistä voi saada ammatin tai lisää mielekkyyttä omaan työhön.

Meijerialan ammattilainen kertoi tästä hyvän esimerkin, kun juttelimme paneelitilaisuuden jälkeen opettajainhuoneessa. Meijerialan työharjoitteluun tullut nuori oli päässyt kuvaamaan firmalle opetusvideoita, koska hänellä sattui olemaan videoiden tekemisestä kokemusta. Kannatti siis avata suu ja ottaa puheeksi, mitä kaikkea on tullut tehtyä.

Koska tuntemattomasta syystä minusta kuoriutui lukiolaisten edessä vakava aikuinen, en muistanut puhua opiskelijaelämän hauskuudesta, uusien kavereiden saamisesta ja hyvistä bileistä, sillä niistä vasta hyötyä onkin. Opiskelijariennoissa solmitaan suhteita tulevaisuuden kollegoihin ja luodaan työverkostoja.

En myöskään muistanut painottaa, ettei alan valitseminen niin kuolemanvakavaa ole, vaikka se siltä lukiolaisena tuntuukin. Kaikesta opiskelusta on hyötyä, joten väärää valintaa ei oikeastaan voi edes tehdä.

Eikä mihinkään ole kiire. Paitsi elämään elämää.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi