Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Helähtääkö lasikatto viimein Lahdessakin?

Pian nähdään taas lasikaton kestävyys, sillä Lahdella on haku päällä. Kaupunkiin etsitään paraikaa uutta kaupunginjohtajaa.

Kyseessä on pätkätyö, joka vaihtuu kolmen vuoden kuluttua kansliapäällikön viraksi, kun Lahteen valitaan ensimmäinen pormestari yli 90 vuoteen.

Nyt voisi olla nainen kiikarissa.

Otto Lyytikäinen hallitsi pormestarina yli kaksi vuosikymmentä vuoteen 1930 asti.

Sen jälkeen kaupunginjohtajana on toiminut kymmenen henkilöä: Arvi Hällfors, Eero H. I. Tammio, Paavo Säippä, Uuno Takki, Olavi Kajala, Teemu Hiltunen, Seppo Välisalo, Kari Salmi, Tarmo Pipatti ja Jyrki Myllyvirta. Kaikki miehiä.

Lahtea vuodesta 2007 saakka johtanut Myllyvirta jää eläkkeelle toukokuun alussa. Sen jälkeen vt. kaupunginjohtajana toimii konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen siihen saakka, kunnes kesäkuussa valittava johtaja aloittaa työnsä. Mies se on Mäkinenkin.

Lahti ei tietysti ole Suomen ainoa kaupunki, jonka johtohistoria näyttää all male panelilta. Itse asiassa maakuntakeskuksissa poikkeuksia ei monta ole.

Maamme suurimmissa kaupungeissa lasinen katto on kuitenkin jo mennyt pirstaleiksi ainakin kerran: Eva-Riitta Siitonen johti 1996–2005 Helsingissä, Marketta Kokkonen 1995–2010 Espoossa, Pirjo Ala-Kapee 1989–1997 ja Ritva Viljanen 2018– Vantaalla ja Anna-Kaisa Ikonen 2013–2017 Tampereella.

Eiköhän Lahden olisi aika ottaa isommistaan mallia ja siirtyä nykyaikaan. Jos ei nyt niin viimeistään kolmen vuoden kuluttua.

Kaupungin suurimmista puolueista, demareista ja kokoomuksesta, löytyy varmasti päteviä naisehdokkaita pormestariksi. Lasikaton on aika helähtää Lahdessakin.

Vielä on epäselvää, nimeävätkö puolueet pormestariehdokkaansa ennakkoon.

On aivan käsittämätöntä, jos eivät nimeä. Koko pormestarimallin kantavin pointti on läpinäkyvyyden lisääminen ja äänestysvilkkauden nostaminen.

Jos pormestari suhmuroidaan kabineteissa vaalien jälkeen, kumpikaan tavoite ei täyty.

Jotkut pelkäävät, että pormestariksi voi nousta joku nimekäs populisti. Täysin puskista ehdokas tuskin singahtaa, sillä kuntalain mukaan valittavan täytyy olla valtuuston jäsen.

Helsingissä käytiin vuosi sitten kiinnostavat kuntavaalit, joissa suurimmat ryhmät olivat nimenneet pormestariehdokkaansa etukäteen. Keskustelu oli vireää ja äänestysprosentti kohosi. Demokratia voitti.

Saman soisi tapahtuvan myös Lahdessa. Kuten myös sen, että nainenkin voi nousta kaupungin johtoon.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi