Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Esalainen

Hinausautoja ja teinien e-urheilua - "Tällaiseenkin elämäntapaan voisi tottua"

Eräänä maanantai-iltana olin kuljettamassa teinejäni jälleen kerran Vierumäelle parin päivän epäviralliselle e-urheiluleirille (ennen sitä sanottiin tietokoneilla pelaamiseksi). Taisin ajatella, että tiedossa olisi jälleen virvoitusjuomien holtitonta liikakäyttöä, kauniiden talvipäivien tuhlaamista ja aivot mädättävää pikku-ukkeleiden lahtaamista ruudulla. Karma iski välittömästi, sillä auto teki tenän. Sammui kerta kaikkiaan tielle siinä Versowoodin kulmilla.

Lapset ja takakonttiin sullotut tietokoneet evakuoitiin nopeasti toisella kyydillä määränpäähänsä. Minä jäin bussipysäkille 13 asteen pakkasessa keräämään positiivisia ajatuksia. Olin pukeutunut reipasta hiihtolenkkiä varten, ja auto alkoi viiletä nopeasti, sillä tuuli kävi suoraan Itä-Siperiasta. Hinausauto saapui onneksi alle tunnissa.

Minulle avautui hieno mahdollisuus seurata ammattimaisen hinauspalvelun toimintaa. Kuinka näppärästi aloitekyvyttömäksi muuttunut autoni nousikaan kauko-ohjattuna kuorma-auton lavalle. Oli ilo tukea nuorta yrittäjää, joka kertoi suuntaavaansa seuraavaksi Mäntsälään pelastamaan jotain toista ressukkaa tien varresta. Ehdin sinä iltana vielä hiihtämäänkin.

Korjaamomies arveli, että autosta saattaa olla hajonnut kampiakselin asentoanturi. Ammattimiehen arvio osui oikeaan. Jos autoni ei olisi mennyt ”kaputt”, en olisi koskaan saanut tietää, että autoissa on nykyisin sellainenkin osa, joka haistelee jatkuvasti kampiakselin asentoa, jotta autoa ohjaava tietokone osaa ruiskuttaa juuri oikean määrän bensaa oikeaan aikaan moottoriin.

Tällaisen osan uusiminen maksaa vain 300 euroa, kun työtunnin hinta on maltilliset 103 euroa. Iloitsin suuresti, että pystyin näin vaatimattomalla panoksellani tukemaan jälleen paikallista yrittäjyyttä. Vielä enemmän ilahduin, kun korjaamomies mainitsi minulle laskua esitellessään, että hallinosturihenkilölle oli käynyt pieni lapsus. Sen seurauksena autoni katto oli mennyt vain hieman ruttuun. Lommo oli kuitenkin lähes huomaamaton. Koska 12 vuotta vanhalla koslalla ei ole juurikaan jälleenmyyntiarvoa, sovimme hyvässä yhteisymmärryksessä laskun huojentamisesta satasella.

Katsoin kohtalon näin osoittaneen, että säästyneellä satasella perheen e-urheilijat pitää kuljettaa palkintomatkalle Tallinnaan. Kävimme tiedekeskuksessa, teimme vaatehankintoja, söimme Viron pohjoisnaapurin eksoottisessa hampurilaisravintolassa ja vietimme laadukasta isä–lapsiaikaa kahdella laivalla. Matkan jälkeen lapseni jaksoivatkin jälleen uppoutua uudella innolla virtuaalisten urheiluyhteisöjen kiehtovaan maailmaan.

Pari viikkoa myöhemmin auto hyytyi Lahden keskustaan noin puolen kilometrin päähän korjaamosta. Olipa hyvä, että ei sammunut risteykseen!

Soitin vaimon hätiin, mutta varavirrasta ei ollut hyötyä. Hinausauton kutsuminen kävi jo lähes vanhalla rutiinilla, ja korjaamolasku (laturi + akku) oli alle 600 euroa. Huomautin vaimolleni, että aamu oli aurinkoinen ja arvelin, että tällaiseenkin elämäntapaan voisi varmasti tottua. Vastauksesta en saanut selvää.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi