Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Pelkkä ”ei” Skinnarin visiolle ei riitä

Lahtelaiskansanedustaja Ville Skinnari (sd.) kertoi keskiviikkona Radio Voiman haastattelussa kaavailevansa liikemies-kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) ja urheiluvaikuttaja Mika Sulinin kanssa 8 000 katsojan jalkapallostadionin rakentamista Launeelle SOL Areenan ja keilahallin viereen.

Moni lahtelainen pyyhkäisi silmiään ja tarkisti kalenterin ehdotuksesta kuullessaan. Sosiaalisen median perusteella useampikin lahtelainen luuli stadionajatusta aprillipilaksi.

Lahtelaisuuden syvimmässä ytimessä, Facebookin Lahti-ryhmässä ideaa pidettiin erinomaisena tai surkeana – välimuotoja ei juuri ollut. Yksi tunnelmoi jo Lahdessa pelattavilla Huuhkajien MM- ja EM-karsintapeleillä, toinen pelkäsi perhepuiston tuhoutuvan stadionin myötä.

Lahti-ryhmän metelöintiä kiinnostavampaa on se, miten kaupungin viralliset edustajat ottivat sta-dionideaan kantaa.

Kaupungin maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen kutsui ideaa ”aivan mahdottomaksi” ja kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) ”kaukaa haetuksi”. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta totesi idean olevan ”kauniisti sanottuna erittäin haastava”.

On varmasti totta, että stadionin rakennuttaminen hotelleineen ja asuinrakennuksineen harjoitusjäähallin ja Launeen perhepuiston väliselle alueelle ei ole lainkaan yksinkertainen temppu, ehkä mahdotonkin.

On päivän selvää, että Skinnarin, Harkimon ja Sulinin motiiveja, ajoitusta ja suunnitelman uskottavuutta on syytä tarkastella kriittisesti. Pelkän ”ein” hokeminen ei silti riitä.

Kaupunki työnsi Kisapuiston stadionhankkeen pois omista käsistään valjastaessaan viime syksynä kiinteistöyhtiö Spatiumin ja kehitysyhtiö Ladecin etsimään stadionhankkeelle yksityistä rahaa. Puolen vuoden jälkeen varmaa yksityistä rahaa on kasassa nolla euroa.

Jos kaava pitäisi muuttaa totaalisesti Launeella, vaikuttavat kaavamuutokset pakollisilta myös Kisapuistossa, jotta edes joku kiinnostuisi rahoittamaan ikuisuusprojektia. Pelkkä stadionmesenointi ei kiinnosta ketään, jos stadionin liepeillä ei ole mahdollisuutta tehdä rahaa asuntorakentamisella tai pysyvällä liiketoiminnalla.

Lahdessa on laajaa kannatusta sille, että kaupunkiin saataisiin mitat täyttävä jalkapallostadion. Vuosikausia ja -kymmeniä jatkunut jänkkääminen Kisapuistosta alkaa riittää. Jotain on pakko tehdä ja pian. Kisapuistoon, Launeelle tai johonkin muualle.

Kaikkia ehdotuksia ei tietenkään saa tai pidä niellä sellaisenaan. On ylimielisyyttä sanoa visioille suoraan ”ei”, olivat suunnitelmat kuinka utopistisen ja suuruudenhullun kuuloisia tahansa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi