Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Käsityöbuumi ei ole levinnyt ompeluun

On ollut hienoa nähdä, että virkkaus- ja neulomisinto on saavuttanut myös nuorison ja ennen kaikkea nuoret miehet. Suomen olympiajoukkue keräsi huomiota neulomalla kisojen aikana tilkkupeiton presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvalle, ja moni nuorukainen on tienannut myymällä pipoja ja kaulaliinoja.

Perinteiset kässätaidot on siten pelastettu seuraavallekin sukupolvelle. Koulun käsityöopit ovat nousseet arvoonsa ainakin, jos välineenä ovat puikot tai virkkuukoukku, jotka kulkevat kätevästi repussa. Langat ovat keveitä kantaa, ja paksulla langalla syntyy uutta pintaa rivakkaan tahtiin. Se palkitsee.

Sen sijaan ompelukoneella ompeleminen ei ole nykyään kovin suosittua. Lahdesta on lopettamassa yksi perinteinen kangaskauppa, Alestalo, (ESS 6.3.), ja yksi kauppa lopetti jo viime vuonna. Lahtelaisten kangasostokset ovat nyt yhden suuren, palvelevan kaupan varassa.

Alestalon lopettamisesta kertovassa jutussa mainittiin, että harva nuori aikuinen omistaa nykyisin ompelukoneen, ja veikkaan, että ompelutaidot ovat kateissa myös monelta itseni ikäiseltä, myös minulta.

Parikymppisenä tuli ommeltua itse housuja, mekkoja ja paitoja, mutta nyt kynnys lähteä kokeilemaan tuntuu vähintään kankaan hintaiselta. Myös verhot tulee herkästi teetettyä kaupassa, koska siinä muka säästää aikaa ja vähän vaivaakin.

Virkkaamisessa ja neulomisessa on se etu, että käsitöitä voi tehdä vaikka junanvaunussa tai tv:tä katsellessa. Ompelukoneen käyttäminen ei onnistu oheistoimintona.

Koska aniharva kulkee nykyisin itse tehdyissä vaatteissa, on mahdotonta arvioida, minkä verran niitä arvostetaan.

Jos on tärkeää, että vaatteessa on jonkin valmistajan logo, voi omatekemä tuntua vaatimattomalta siitäkin huolimatta, että kangas olisi laadukas ja vaate istuisi paremmin kuin vaateteollisuuden standardituotteet.

Kuitenkin ompelutaidosta olisi hyötyä vähän vaatimattomammillakin tavoitteilla: kirpparivaatteesta tai muusta valmiistakin vaatteesta voisi saada paremmin istuvan, jos osaisi perustaidot.

Kodin tekstiilien tekeminen itse on melko helppoa, ja sisustamisessa ompelutaidolla voisi kuvitella olevan tulevaisuudessa kysyntää. Tekemällä ja tuunaamalla omaan kotiinsa saisi juuri sellaista kuin haluaa, ei vain sitä, mitä sattuu olemaan tarjolla.

Jos seuraava olympiajoukkue kuljettaisi kisapaikalle ompelukoneen ja tikkaisi kisojen aikana tilkkutäkin, saattaisi joku muukin innostua kokeilemaan. Ehkä Janne Ahonen voisi toimia opettajana?

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi