Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Vastuuttomuutta vastaan

Millainen journalismi on vastuullista? Mitkä voisivat olla laatumedian kriteerit?

Noudattaa lakia? Tottahan toki, mutta ei se riitä. Laki ei esimerkiksi määrittele sitä, miten virhe pitää oikaista. Siksi tiedotusvälineet loivat tasan 50 vuotta sitten alalleen itsesääntelyn. Journalistin ohjeita valvoo Julkisen sanan neuvosto, JSN.

Etelä-Suomen Sanomat osallistuu kahden viikon ajan Vastuullista journalismia -kampanjaan. Se alkaa maanantaina, ja siitä on lisätietoa sivustolla vastuullistajournalismia.fi.

Kampanjan merkki näkyy printtilehden ensimmäisellä aukeamalla ja ESS.fissä. Juuri siitä merkistä tunnistaa laatumedian, joka pyrkii tekemään vastuullista journalismia.

Varsinkin MV-lehden suosion huipulla ja Donald Trumpin yllättävän valinnan jälkeen on puhuttu valemedioista. Mistä sellaisen tunnistaa? Valemedia ei ainakaan ole sitoutunut Journalistin ohjeisiin.

JSN:n juhlavuosi näkyy myös elokuussa Lahdessa, jonne neuvosto tekee vuotuisen maakuntamatkansa. Silloin yleisölle järjestetään journalismiaiheinen seminaari ja näyttely.

Istun viimeistä vuotta JSN:ssä. Kokoukset ovat välillä puuduttavia, kun ratkaisujen sanamuotoja saatetaan käännellä tuntikaupalla. Mutta niin sen pitääkin olla. Päätöksiä voidaan lukea mediassa ennakkotapauksina, mitä saa tehdä ja mitä ei.

Joitakin ratkaisuja taas on helppo ja ilo tehdä. Tällä viikolla esimerkiksi päätimme lausumasta verkkosisältöjen poistamisen periaatteista. Niiden mukaan kynnys vanhojen juttujen tuhoamiseen on korkealla. Poikkeuksia saatetaan kuitenkin tehdä lasten ja nuorten suojelemiseksi.

Kiinnostava yksimielinen päätös oli tietysti myös vuoden takainen lausuma, jossa pääministeri Juha Sipilää moitittiin sananvapauden rajoittamisesta. Koko vyyhti johti myös Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläisen potkuihin ja lopulta luultavasti toimitusjohtaja Lauri Kivisenkin lähtöön.

Seuraava erityistä huomiota saava tapaus tullee olemaan kannanotto, jossa selvennetään yleisellä tasolla, voiko journalisti missään tilanteessa rikkoa lakia sananvapauden nimissä. Tämä sai alkunsa Helsingin Sanomien Viestikoekeskusta käsitelleistä jutuista.

Niihin liittyen Helsingin käräjäoikeus päätti tällä viikolla hätkähdyttävästi rikkoa toimittajan lähdesuojaa tutkimalla tämän vasaralla moukaroiman tietokoneen sisällön. Elämme sananvapauden kannalta mielenkiintoisia aikoja.

Yleisö tuntuu tietävän hyvin, että sitoutuminen Journalistin ohjeisiin on takaus laatuun pyrkimisestä. Tuoreen kyselyn mukaan noin 90 prosenttia suomalaisista tuntee JSN:n.

Neuvoston saamien kantelujen määrä on kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut. Toki kantelun tekeminenkin on helpottunut jsn.fi:n lomakkeen myötä.

Näin juhlavuonna on ilo todeta, että median itsesääntely voi hyvin. Välillä toki tulee debatointia herättäviä tapauksia, mutta onhan koko journalisminkin yksi tehtävistä keskustelun virittäminen.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi