Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Kansanedustajat sovittavat päähänsä kolmatta hattua

Hallituspuolue kokoomuksen oppositiojohtaja Jan Vapaavuori jatkaa armotonta taisteluaan hallituksen tärkeintä kärkihanketta vastaan. Helsingin pormestari julkaisi tiistaina blogikirjoituksen, jossa hän roimii jälleen kerran sote- ja maakuntauudistusta.

Vapaavuoren mukaan maakuntauudistus asettaa kuntapolitiikassa mukana olevat hallituspuolueiden kansanedustajat ristiriitatilanteeseen – äänestääkö hallitusrintaman mukana vaiko oman kotikaupunkinsa etujen mukaisesti sitä vastaan.

Maakuntauudistuksen toteutumisen jälkeen tilanne sitten onkin entistä pahempi. Kahden isännän sijaan poliitikko voi joutua kolmen loukkuun olettaen, että hän lähtee eduskunnan ja kaupunginvaltuuston lisäksi maakuntavaltuustoon.

Vapaavuoren omaa lojaliteettia ei tarvitse kyseenalaistaa. Harvakseltaan bloggaava pormestari on kirjoituksissaan vastustanut puolueensa hankkeita huomattavasti useammin kuin hän on kertonut vaikkapa Helsingin ajankohtaisista asioista.

Päijät-Hämeessäkin useammilla kieseillä köröttelyn ongelma on nähty. Lahtelaiset virkamiehet ovat tuskailleet, kun kaupungin poliittiset päättäjät ovat ajaneet kotikaupunkinsa etua vastaan ylikunnallisessa päätöksenteossa kuten juuri sotessa.

Suhteessa valtakunnan politiikkaan ongelmaa ei ole, vaikka esimerkiksi Lahden kaupunginvaltuutettujen joukossa eduskunta taas on yleisin työpaikka, kun neljän edustajan lisäksi heidän avustajiaankin on mukana.

Maakunnan kansanedustajista vain Martti Talja (kesk.) aikoo lähteä ehdolle maakuntavaaleissa. Esimerkiksi kokoomuksen Kalle Jokinen sanoo suoraan, ettei maakunnan politiikan hoitamiseen riitä aikaa. (ESS 16.2.)

Ville Skinnari (sd.) istuu jo nyt eduskunnan ja Lahden kaupunginvaltuuston lisäksi hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajana käyttämässä jotakuinkin suurinta mahdollista maakunnallista valtaa. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri kokemuksesta, hän kysyy onko ”mitään järkeä”, että samat ihmiset ovat mukana kolmella tasolla päätöksenteossa.

Paine lähteä ehdolle on kuitenkin kova, sillä puolueet tarvitsevat kärkinimensä keräämään ääniä kaikkiin mahdollisiin vaaleihin.

Jos hurjalla äänimäärällä pääkaupungin pormestariksi huudettu Vapaavuori on oikeassa, poliitikkojen uskollisuus- ja ajankäyttöongelmat ratkeavat sillä, että sote- ja maakuntauudistus kaatuu. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) matematiikalla tämä tarkoittaisi myös hallituksen kaatumista ja jopa ennenaikaisia vaaleja.

Sen Vapaavuori jättää sanomatta, miten ja mistä asemasta käsin hän aikoo varmistaa seuraavan hallitusohjelman olevan helsinkiläisten mielen mukainen.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi