Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Leila
Mehto
@leilamehto leila.mehto@ess.fi

Esalainen

Sukupuolella ei väliä - paitsi kun maksetaan palkkaa

Liesituulettimestani paloi lamppu. Osasin irrottaa lampun suojalasin, mutta itse lamppua en saanut irti. Pikkuruista polttimoa ei pyöräytetty irti perinteiseen tapaan, vaan systeemi oli jokin muu. Voimaa en uskaltanut käyttää, ettei lamppu mene rikki.

Keittiön valaistus on huonosti suunniteltu, ja jouduin kokkailemaan otsalampun valossa.

Valittelin ongelmaa ystävilleni, ja sain osakseni kommentteja laidasta laitaan.

Yksityiskohtaisten (joskin arvailevien) lampunvaihto-ohjeiden lisäksi joku ihmetteli osaamattomuuttani ja toinen kehotti hankkimaan miehen ongelmaa ratkaisemaan. Ja siitäpä päädyttiinkin sitten keskustelemaan miesten ja naisten töistä...

Voin ihan kakistelematta tunnustaa, että en osaa porata iskuporakoneella tai käyttää raivaussahaa.

Sen sijaan osaan tehdä vanhankansan ruskeaa kastiketta, kutoa sukan kantapään ja kuunnella tarkalla korvalla ystävien huolia.

Kyllä, perinteisiä naisten vahvuusalueita. En kuitenkaan usko, että Y-kromosomin puute tai tippaleipäaivot vaikuttaisivat siihen, mitä osaan ja mitä en. Mielenkiinnon kohteisiin mainitut asiat voivat vaikuttaa.

Arvelen, että enimmäkseen kyse on harjaantuneisuudesta. Maalaistalon tyttärenä opin perinteisiä naisten juttuja luontevasti äidin ja mummon touhuja seuratessani. Ja puuhaa oli sen verran paljon, että ei tuntunut luontevalta lähteä isän kanssa korjaamaan traktoria.

Hyvä ystäväni, nainen, on ihan haka rajuissakin remonttihommissa. Moni tuttu mies tekee paljon parempaa ruokaa kuin mistä osaan edes uneksia.

Oleellista ei ole se, kuka tekee ja mitä. Mielestäni meidän kaikkien ei tarvitse osata kaikkea tai edes haluta osata kaikkea. Ihan sukupuolesta riippumatta. Jos naapurin mies haluaa ommella kansallispuvun ja naistyökaveri tykkää rempata kavereidenkin moottoripyöriä, tehkööt niin. Toivottavasti tykkäävät.

Se, missä sukupuolijaolla on väliä, on arvostus. Perinteisesti naisten tekemiä asioita ei arvosteta yhtä korkealle kuin miesten tekemiä. Tämä on aina ulottunut myös palkkaukseen.

Viime vuoden lopulla Eläketurvakeskus julkisti palkkavertailun, jossa olivat mukana suomalaisten kaikki ansiotulot viime vuodelta, niin osa-aikaisesta työstä maksetut tuntipalkat kuin tulospalkkiot ja luontoisedutkin. Tilaston mukaan naisten keskiansio, 2 470 euroa, oli neljänneksen pienempi kuin miesten keskiansio, 3 260 euroa. Nainen ansaitsee siis 76 prosenttia miehen palkasta eli perinteisesti ilmaistuna naisen euro on 76 senttiä.

Ero selittyy osin naisten pitämillä perhevapailla ja sillä, että he tekevät paljon osa-aikaista ja määräaikaista työtä.

Osittain ero selittyy myös sillä, että naiset työskentelevät huonommin palkatuilla aloilla.

Siinä arvostus astuu peliin.

Paljonkohan hoiva-alalle tarvitaan miehiä ennen kuin siellä palkat nousevat?

Ai se lamppu? Ystävän mies kävi vaihtamassa. Se oli noin minuutin mittainen projekti.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi