Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Ilmastonmuutos teki tutuksi napapyörteen - Roomassa lunta, Grönlannissa lämpöasteita

Viime päivinä olemme hytisseet tavallista kylmemmässä säässä. Eivät 20 asteen pakkaset ole suomalaisille mitään uutta, ja elämämme jatkuu normaalisti, vajoaa lämpötila kuinka alas tahansa. Helmikuun loppupuolella on kuitenkin alkanut aurinko yleensä jo sulattaa kinoksiin pitsireunuksia, ja sulamisvedet ovat valuneet aurauskasoista jalkakäytävälle jäätyäkseen sitten yöllä. Tämä on myös muistikuva tyypillisestä Salpausselän kisasäästä.

Ilmiö nimeltä napapyörre on tullut meille maallikoille tutuksi parin edellisen viikon sääennusteista. Polaari- eli napapyörre on on kuljettanut kylmää ilmaa pitkälle Eurooppaan: esimerkiksi Britanniassa on varoiteltu vaarallisista 8 asteen pakkasista, ja Roomassa satoi lunta ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen.

Napapyörre kierrättää tavallisesti kylmää ilmaa napapiirin ympärillä. Polaaripyörre on matalapainealue, joka kiertää pohjoisnapaa vastapäivään, ja sitä reunustavat voimakkaat länsituulet pitävät tavallisesti kylmän ja lämpimän ilman erossa toisistaan.

Napapyörteen liikkuminen tavallista laajemmalle alueelle johtuu arktisen alueen lämpenemisestä. Grönlannissa ja Huippuvuorilla on ollut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmintä – Grönlannin pohjoiskärjessä jopa kuusi astetta plussaa. Tämä aiheutti pyörteen hajoamisen ja tuulen suunnan muuttumisen.

Yllätyksenä ilmiö ei säätieteilijöille tullut, sillä napapyörteen liikkuminen Eurooppaan päin pystyttiin ennustamaan jo joulukuussa. Kevättä ja lintumuuttoa saamme ehkä tänäkin keväänä odotella tavallista pidempään.

Ilmaston lämpeneminen lämmittää siten tällä haavaa pohjoisnapaa enemmän kuin muuta pallonpuoliskoa. Kuten ilmastotieteilijät ovat ennenkin todenneet: ilmastonmuutos voi myös tulevaisuudessa viilentää talviamme ja keväitämme.

Ilmaston lämpeneminen ei aina tunnu siltä, miltä sen olettaisi tuntuvan.

Ilmatieteilijät ennakoivat, että napapyörre muuttuu aiempaa huonommin ennakoitavaksi. Arktisten alueiden lämpeneminen ja jäätiköiden sulaminen muuttavat maapallon painopisteitä ja pohjoisnapa liikkuu vähitellen kohti Eurooppaa.

Näistä sääilmiöistä ihmiset saavat syyttää itseään. Jos fossiilisten polttoaineiden kulutusta ei saada kuriin, tilanne vain pahenee. Kylmältä on Suomessa mahdollista suojautua, joten jos tilanne huolestuttaa, kannattaa mieluummin vetää vaatekerroksia niskaan ja käyttää jalkoja sen sijaan, että ajaa omalla autollaan.

Pienillä teoilla on merkitystä, jos niitä tekevät suuret massat.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi