Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Tasa-arvoinen palvelus tulee, oletko valmis?

Kerroimme tällä viikolla, että jo puolet nuorista kannattaa asevelvollisuuden muuttamista kansalaispalveluksi, joka koskisi naisia siinä missä miehiä.

Asevelvollisuus on kuin tasa-arvoinen avioliitto. Ensin sitä kannattavat nuoret ja ajan myötä suurin osa kansasta. Epäreiluudella on tapana kitkeytyä.

Yhteiskuntaa on hiljalleen fiksattu sellaisilla asioilla kuin naisten ääni- ja pappisoikeus sekä keskiviikkona saavutettu naisparien oikeus vanhemmuuteen.

Velvollisuuksienkin pitäisi mennä tasan. Toki saamme odottaa vielä monta vuotta, ennen kuin sukupuolineutraali maanpuolustus saavutetaan.

Torstain A-studiossa puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ilmoitti kannattavansa kansalaispalvelusta periaatteessa, resurssit vain tulevat vastaan.

Eikö Suomi voisi taas toimia kuin Ruotsi, jossa palveluksen kävisivät motivoituneet kansalaiset – sukupuoleen katsomatta? Tällöin nuppiluku ei kasvaisi.

Huomionarvoista on, että Suomessa naiset kannattavat velvollisuuden tasa-arvoistamista enemmän kuin miehet. Haluavatko äijät pitää armeijan linnakkeenaan?

Moni ajattelee, etteivät naiset pärjää intissä. Tämä on hölynpölyä. Nykyaikainen maanpuolustus tarjoaa kaikille kynnelle kykeneville jotain hommaa.

Rajoja puolustetaan muutenkin kuin raahaamalla telamiinoja kädet venyneenä pitkin korpia.

Kansalaispalveluksesta on monia hahmotelmia. Uutissuomalaisen gallupissa kysyttiin velvollisuudesta, jonka voisi suorittaa joko ase- tai yleisenä ­kriisivalmiuspalveluksena.

Tässä sen pohjalta omani mallini. Kutsunnat koskevat kaikkia. Osa saa vapautuksen terveydellisistä tai eettisistä syistä. Kukaan ei joudu vankilaan.

Siviilipalvelus laitetaan täysin uusiksi. Ministeri Niinistökin sanoi torstaina, ettei nykyjärjestelmä palvele yhteiskunnan etua. Moni käyttää lähes vuoden elämästään siivoamalla viraston käytävää.

Aseeton vaihtoehto sisältää kaikenlaista kriisinhallintaa: ensiapua, öljyntorjuntaa, palon sammuttamista, kyberturvallisuuden hallintaa ynnä muuta.

Ensimmäinen osa kestää kymmenen viikkoa niin, ettei kenellekään tule niiden takia välivuotta opinnoista tai töistä. Yhteiskunta säästää näin peräti 1–2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Palveluksesta tehdään kurssimuotoista, eli läpi pääsee oppimalla. Suurimmalla osalla turha lonniminen varuskunnassa vähenee radikaalisti.

Talvitaidoille on omat kurssinsa, joita voi käydä esimerkiksi opintojen joulutauon aikaan. Kertausta on nykyistä enemmän. Samoin ammattiin liittyvä osaaminen otetaan reservin koulutuksessa paremmin huomioon.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi