Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Valeuutisten aikakausi auttaa perinteistä mediaa

Suomalaiset laatumediat aloittavat parin viikon päästä laajan kampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa esille oikeiden uutisten ja luotettavan sisällön arvoa. Vastuullista journalismia korostavat mediat kertovat näyttävästi yleisölle sitoutuneensa alan itsesäätelyelimen eli Julkisen sanan neuvoston päätöksiin ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistin ohjeissa kuvataan seikkaperäisesti, miten luotettavassa laatumediassa työskentelevän toimittajan pitää tehdä työtään ja minkälaisia oikeuksia vaikkapa haastateltavalla tai jutun kohteella on. Ohjeet korostavat sitä, miten journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen – kansalaisille, joilla on oikeus tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Se on kansanvallan edellytys.

Luotettavuuden ja totuuteen pyrkimisen korostaminen on varmasti tärkeää. Verkossa leviää valtavasti harhaanjohtavia ja jopa täysin valheellisia sisältöjä – valeuutisia.

Toisaalta monien ihmisten käsitys uutismedian toiminnasta on voinut hämärtyä. Se lisää median tarvetta avata omia työprosessejaan ja käytäntöjään.

Tämä on nähty esimerkiksi viime päivinä puhuttaneessa tapauksessa, jossa Helsingin Sanomat on käynyt läpi hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasiin mahdollisesti liittyviä epäselvyyksiä (ESS 27.2.). Brother Christmasin tukijat ovat pahastuneet ja kyseenalaistaneet HS:n uutisoinnin ja motiivit täysin. Samaan aikaan monet järjestön kumppaneista ovat ilmoittaneet yhteistyön päättymisestä.

Medialukutaidon hiipumisesta voi olla kiusaus syyttää lukijoita, mutta todennäköisesti mediassa itsessään on vähintään yhtä paljon syytä. Jopa median tekemisistään käyttämät termit kuten journalismi, totuus ja laatu ovat vääriä – tai ainakin näin uskoo Suomessa tällä viikolla vieraillut kansainvälisen uutismediajärjestö INMA:n toimitusjohtaja Earl Wilkinson.

Helsingissä tiistaina luennoineen Wilkinsonin mukaan totuudesta puhuminen on liian epämääräistä, laatua ei voi määritellä kukaan eikä journalismikaan loppujen lopuksi tarkoita ihmisille mitään. Totuuden sijaan Wilkinson korostaisi luottamusta ja tosiasioita, journalismin sijaan autenttisuutta ja laadun sijaan ainutlaatuisuutta.

Olivatpa sanat huonoja tai eivät, valeuutisten aikakausi on ollut hyväksi perinteiselle laatumedialle. Wilkinsonin mukaan Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin syytökset ovat olleet mitä parhainta mainosta The New York Timesin ja Washington Postin kaltaisille lehdille.

Kun yleisö haastaa mediaa aktiivisesti, mediataloissakin joudutaan pohtimaan tarkemmin, mikä oma tuote oikein on ja miksi sitä tehdään ja kenelle. Tästä hyötyvät lopulta niin lukijat kuin tekijätkin.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi