Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Jos Lahden johtavat poliitikot eivät ole älyllisesti rehellisiä, on kalleaaltosilla helppo työ korjata irtopisteet

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) twiittasi päättyvän viikon tiistaina: ”Hienoa, mennään nyt oikeaan suuntaan!”.

Ne olivat saatesanat Lahden kaupungin tiedotteeseen, jossa kerrottiin kaupungin työttömyysasteen laskeneen vuodessa puolisentoista prosenttiyksikköä.

Suunta on oikea. Hienoa!

Mutta mitä tapahtui samalla ajanjaksolla muualla? Esimerkiksi Kotkassa työttömyysaste laski liki neljä, Porissa noin 3,5 sekä Jyväskylässä ja Oulussa liki kolme prosenttiyksikköä.

Lahtelaistenkin poliitikkojen hehkuttama tutkija ja konsultti Timo Aro twiittasi muutama tunti Komun jälkeen vertailun, joka kertoo huomattavasti enemmän Lahden todellisesta tilanteesta kuin Komun uudelleenjakama tilastotwiitti.

Aron jakamassa kuvassa Lahden tilanne näyttää suorastaan lohduttomalta.

Lahden työllisyystilanne on huono, jos sitä vertaa mihin tahansa suomalaiseen suureen tai keksisuuren kaupunkiin. Lahden työttömyysaste on laskenut heikoiten Aron 26 verrokkikunnan listauksessa.

Esimerkiksi Kotkan työttömyys on vähentynyt Aron koostamien tilastojen perusteella kahdessa vuodessa 24,6 prosenttia. Lahdessa vähiten kaikista vertailussa olevista kunnista, vain 14 prosenttia.

Hehkuttaa saa ja pitää silloin, kun sille on perusteet. Lahdesta sellaisia perusteita ei löydy. Vaikka talous kasvaa ja työllisyys paranee Suomessa huimaa vauhtia, Lahti on montussa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) voi kutsua tätä ankeuttamiseksi, mutta samalla se on myös totta. Jos kaupungin johtavat poliitikot eivät ole älyllisesti rehellisiä, on kalleaaltosilla helppo työ korjata irtopisteet. Kun tarpeeksi kauan valittaa kaikesta, osuu silloin tällöin maaliin.

Ja toisaalta kun tarpeeksi kauan hehkuttaa hyvää ”pöhinää” (slangisana, jolla tarkoitetaan amfetamiinia tai päämäärätöntä pyörimistä, toim. huom.), se muuttuu todeksi – mutta ikävä kyllä vain päättäjien omissa päissä.

Osa kaupungin poliitikoista on kriittiseen ajatteluun kykenemättömiä pöhinäpörrääjiä, osa kaikesta valittavia itkupillejä. Itkupillien huuto kuuluu kovaa, koska pessimismille on perusteensa.

Lahdella menee huonosti, tai ainakin huonommin kuin millään toisella suurella tai keskisuurella kaupungilla tässä maassa, jos mittarina käytetään työllisyystilannetta.

Johtavien poliitikkojen on syytä tunnustaa tämä – ja puhua siitä suoraan. Uskoa saa valaa ja onnistumisista pitää innostua, mutta rehellinen pitäisi silti olla.

Lääkkeet kyllä löytyvät, jos ensin ymmärtää olevansa kipeä.

Tilastoja vääntelemällä Lahden tilanne saadaan näyttämään siltä, miltä kulloinkin halutaan.

Jos lihaksiaan ihailee yksin peilin edessä, voi kroppa näyttääkin hyvältä!

Kun kaverit hikoilevat kuntosalilla, Lahti tekee kotona askelkyykkyjä ja kehuu itseään hyvistä suorituksista, vaikka infarkti on vain muutaman kyykyn päässä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi