Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

On ok olla lihava, jos on myös kaunis ja puolialasti

Sanakirjassa voisi lukea tekopyhän kohdalla näin: Lue plus size -mallien haastatteluja. He nimittäin lausuvat lehdissä kauniita sanoja siitä, miten on ok olla juuri sen painoinen kuin on.

Kyllä, lihavuus on ok silloin, kun lihava nainen on myös kaunis ja mielellään malli. Kun katsoo mediassa esillä olevia plus size -malleja, he kaikki tuntuvat olevan kuin samalta tehtaalta tulleita: klassisen kauniit kasvonpiirteet, isot mantelisilmät, pitkä tumma tukka, ruskettunut iho ja muhkeat tissit. Yhtään päärynävartaloista rinnatonta pullukkaa en ole kuvissa nähnyt, vaikka varmasti sellaisiakin on.

Marjaana Lehtinen, vuoden 2017 Miss Plus size, kirjoittaa nettisivuillaan, että: ”Uskon vahvasti ettei lopulta ulkonäöllä ole mitään merkitystä puoleen tai toiseen, ellei ole myös sisältä kaunis!”. Kuvissa hän poseeraa seksikkäissä alusvaatteissa tai pelkät alushousut päällään. Plus size -mallit viihtyvät ylipäätään kuvissa yleensä puolialastomina. Ja kuvankäsittelyohjelmaa on käytetty, totta kai.

Puhe siitä, että lihavuus olisi yhtäk-kiä ok, on potaskaa. Sosiaalinen media on täynnä kuvia laihdutuksestaan raportoivien ennen-jälkeen-kuvia, treenivinkkejä, laihdutusohjeita ja julkkiksista salaa otettuja kuvia, joissa mahamakkarat hyllyvät.

Radiojuontajat Aki Linnanahde ja Minna Kuukka saivat anonyymiä törkypalautetta esiinnyttyään Emma-gaalassa palautteen antajan mielestä läskin näköisinä. Ilta-Sanomat on julkaissut hiljan useita juttuja, joissa ylipainoiset kertovat, miten rumasti heille puhutaan melkeinpä missä tahansa. Myös Marjaana Lehtinen on kertonut ihmisten suhtautumisen muuttuneen täysin, kun hän laihdutti nykyiseen kokoonsa. Entiset haukkujat olivatkin yhtäkkiä iskemässä.

Oma painoni on heitellyt elämän varrella paljon. Olen ollut hyvin laiha, välillä todella treenattu ja myös pullukampi kuin nyt. Sain kotoa lahjaksi hyvän itsetunnon, joten olin ja olen aidosti tyytyväinen vartalooni, kunnes muut katsovat asiakseen kertoa, mitkä kohdat minussa ovat viallisia. Mutta lihominen, se on pahinta.

Syitä ihmisten läskikammoon on toki pyöritelty. Epävarmassa ja sekasortoisessa maailmassa syöminen on yksi niistä harvoista asioista, joihin voimme itse vaikuttaa. Siis tällä (läskillä) puolella maailmaa. Pullukassa on jotain epäilyttävää – sehän ei tunnu piittaavan siitä, mitä muut ajattelevat!

Toisin kuin Lehtinen väittää, ulkonäöllä on väliä tässä pintaa rakastavassa maailmassa. Mutta on jokaisen oma päätös, hirttäytyykö ihannekuviin vai onko kiusallaankin aidosti oma itsensä, kilojen määrästä viis. Ja mitä kauniimmin puhumme toisillemme, sitä parempi itsetunto lapsillakin.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi