Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Pormestaripeli käyntiin Lahdessa

Lahteen valitaan mitä ilmeisimmin pormestari kolmen vuoden päästä pidettävissä kuntavaaleissa. On siis aika käynnistää pormestaripeli.

Vaikka pormestarin tehtävään voidaan periaatteessa valita melkein kuka tahansa, käytännössä valinta on tehtävä suurimman puolueen valtuutettujen keskuudesta.

Ellei ihmeitä tapahdu, pormestaripuolueen asemasta kamppailevat SDP ja kokoomus. Viime kevään vaaleissa demarit otti kokoomuksesta niskalenkin ja nousi 19 paikallaan suurimmaksi puolueeksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävän jakavat SDP:n Pekka Komu ja Sirkku Hildén. Oletettavaa on, että jompikumpi heistä ottaisi mieluusti hoitaakseen pormestarin hommat, joista maksettava korvaus lienee aivan toista luokkaa kuin kaupunginhallituksen päätoimiselle puheenjohtajalle maksettava 60 000 euron vuosipalkkio.

Konsensushenkisen, mutta vielä melko varovaisen Komun osakkeita nostaa se, että hän nauttii luottamusta muissa ryhmissä. Kysymyksiä herättää hänen melko vaatimaton kansansuosionsa. Kevään kuntavaaleissa Komu sai vajaat 300 ääntä. Pormestarikandidaattina hänen olisi pystyttävä seuraavissa vaaleissa paljon parempaan.

Hildén sai kevään vaaleissa noin kolme kertaa enemmän ääniä kuin Komu. Hildénin osakkeita laski sooloilu hyvinvointiyhtymän valtuustossa joulukuussa. Kun kaupunginhallituksen antaman aikataulun noudattaminen näytti käyvän yhtymälle mahdottomaksi, Hildén esitti jatkoaikaa palvelusopimuksen laatimiseen. Kaupunginhallituksessa tähän ei oltu lainkaan tyytyväisiä. Jatkossa Hildénin on varottava menettämästä poliittista pääomaansa.

Kokoomuksen ykkösnimi oli kevään kuntavaaleissa Juha Rostedt. Hän tuskin kieltäytyisi pormestarin tehtävistä, ellei satu tulemaan valituksi eduskuntaan.

Milla Bruneau on ensimmäinen nainen Lahden valtuuston johdossa. Bruneaun rahkeet riittänevät myös pormestarin tehtäviin, mutta haluaako hän vaihtaa elokuva- ja tv-tuotantoyhtiön operatiivisen johtamisen kaupungin johtamiseen?

Sari Niinistö nauttii kannatusta äänestäjien keskuudessa, mutta löytyykö tukea ryhmältä? Jokerikortteina voidaan mainita räväkkä Francis McCarron tai maltillinen Hannu Rahkonen.

Lahden pormestari-idean isänä voi pitää kansanedustaja Mika Karia (sd.), joka varmasti näkisi itsensä mielellään Lahden pormestarina jossakin vaiheessa. Pormestarin paikka voi houkutella Karia varsinkin, jos tie ministeriksi näyttää olevan tukossa. Vaan entä jos Karin petaama paikka menisikin hänen paikalliskilpailijalleen Ville Skinnarille?

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi