Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Uusin Trump-kohu kohdistuu tiedusteluun

Samaan aikaan kun Suomessa on kohistu Helsingin Sanomien julkaisemista salaisista tiedoista, Yhdysvalloissa poliitikot suorastaan vaativat erittäin salaisiksi luokiteltujen tietojen tuomista julkisuuteen.

Republikaanipoliitikot ovat vaatineet jo muutaman päivän ajan niin sanotun Nunesin muistion julkaisemista. Edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa johtavan republikaani Devin Nunesin kirjoittaman raportin sanotaan paljastavan, miten Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman hallinnon aikana rikottiin törkeästi tiedustelulainsäädäntöä. Muistio käsittelee nykyisen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan väitettyjä Venäjä-yhteyksiä koskevaa tutkintaa.

Vaatimuksia kiihdytti se, että muistio annettiin kaikkien edustajainhuoneen 435 jäsenen luettavaksi. Sen sisältämät tiedot olisivat normaalisti olleet vain kaikkein korkeimman turvallisuusluokituksen omaavien saatavilla.

Demokraatit ovat yleensä ottaen vastustaneet ajatusta muistion julkaisemisesta. Sen sanotaan sisältävän pelkkää disinformaatiota ja vinoutuneen version tapahtumista. Näin julkaisu olisi vain yritys auttaa venyvän tutkinnan kohteena kärvistelevää Trumpia.

Monet republikaanit väittävät, että Venäjä-tutkinnan takana on Trumpia vastustavan liittovaltion poliisin FBI:n salaliitto presidentin kaatamiseksi.

Liekö sattumaa, mutta useat yhdysvaltalaisviestimet ovat uutisoineet Venäjän informaatiovaikutukseen yhdistettyjen Twitter-tilien innostuneen Nunesin raportista. Venäjä-trollit ja botit vaativat sosiaalisessa mediassa raportin julkistamista tai vähintäänkin vuotamista julkisuuteen.

Perinteisessä mediassakin kohusta löytää hyvin erilaisia näkemyksiä riippuen siitä, onko viestin kallellaan oikealle vai vasemmalle.

Tiedustelumuistiokohu osui sattumalta samaan aikaan, kun Yhdysvalloissa hyväksyttiin uusi tiedustelulaki. Uudessa laissa ei monista vaatimuksista huolimatta juuri puututtu siihen, miten maan omista kansalaisista kerättyjä tietoja voidaan käyttää.

Presidentti Trumpkin on aiemmin suhtautunut tiedustelulakiin kriittisesti. Perjantaina hän kuitenkin allekirjoitti uuden lain todeten, ettei se ole lainkaan sama laki, jota on väärinkäytetty häneen kohdistuvassa tutkinnassa.

Euroopasta seurattuna koko kiista vaikuttaa tietysti olevan vain yksi uusi rikka Trumpin valintaa seuranneessa umpisekavassa rokassa.

Suomessakin valmistellaan tiedustelulainsäädännön uudistusta, joka antaisi viranomaisille laajemmat oikeudet valvoa esimerkiksi verkkoviestintää.

Onneksi vaatii huomattavan paljon mielikuvitusta keksiä skenaario, joka johtaisi vastaavaan poruun Suomessa.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi