Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Yrittääkö Sipilä tehdä väyryset?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) koplasi oman tulevaisuutensa keskustan puheenjohtajana puo-lueen presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen vaalimenestykseen. Sunnuntaina Ylen perinteisellä pääministerin haastattelutunnilla Sipilä sanoi vaalien lopputuloksen voivan vaikuttaa hänen jatkoonsa keskustan johdossa.

Sipilä on sanonut jatkavansa puheenjohtajana kesäkuun puoluekokouksen jälkeen, jos puolueen kenttä vain tukee. Nyt hän sanoi vaalituloksen vaikuttavan siihen, onko tätä tukea vai ei.

Jos jo Vanhasen gallup-kannatus vaikuttaisi Sipilän tukeen, Suomessa olisi parempi varautua pääministerin vaihtoon. Mielipidetutkimuksissa Vanhasen kannatus on pysynyt sinnikkäästi parissa prosentissa, tukevasti virhemarginaalin sisällä.

Uusimman, Ylen 5. tammikuuta julkistaman, tutkimuksen mukaan keskustan kunniapuheenjohtaja ja oman kannattajayhdistyksensä siivittämänä vaaleihin lähtenyt Paavo Väyrynen ohittaisi Vanhasen neljän prosentin äänisaaliillaan.

Tappio Väyryselle olisi varmaan kova pala niin Vanhaselle itselleen kuin puheenjohtaja Sipilällekin. Etenkin kun Vanhanen nostettiin puolueen ehdokkaaksi puolitoista vuotta ennen vaaleja, jotta Väyrysen ehdokkuus saataisiin torpattua ajoissa.

Väyrysellä teki aluksi tiukkaa saada kasaan valitsijayhdistyksen ehdokkaan tarvitsemat 20 000 kannattajakorttia. Lopulta urakka onnistui sen jälkeen, kun Väyrynen uhkasi jättää politiikan, jos tarvittavaa nimimäärää ei löydy.

Juha Sipilä yrittänee samaa temppua, kun hän puhuu omasta jatkostaan, vaikkei pääministeri likimainkaan yhtä suoraan uhkailekaan.

Vanhasen heikko suosio johtuu paljon enemmän toiselle kaudelle pyrkivän Sauli Niinistön suosiosta kuin Vanhasen heikkoudesta tai Väyrysen vetovoimasta keskustalaisten parissa.

Mielipidetutkimusten mukaan Niinistö on keskustalaisten ylivoimaisesti suosituin ehdokas vaaleissa. Demareiden keskuudessa hän tosin on vielä suositumpi, mutta puolueen puheenjohtaja Antti Rinne ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittanut voivansa vetää tästä johtopäätöksiä.

Niinistön suosio todennäköisesti hupenee vaalipäivänä ainakin jonkin verran. Sipilän jatkopohdinnallakin voi olla siihen ja Vanhasen kannatukseen jonkinlainen vaikutus. Toisaalta vaalitulos voi oikeastikin vaikuttaa myös Sipilän jatkoon nyt, kun hän tuli itse alleviivanneeksi, miten Vanhasen heikko suosio voisi olla epäluottamuslause pääministerille.

Sipilä lupasi nyt kertoa ratkaisustaan huhtikuussa, joten jännitettävää riittää vaalien jälkeenkin.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X