Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Pyhä Lauri ja uskolliset opetuslapset

Lauri Markkasen ura kori­pallon ammattilaisliiga NBA:ssa on ollut viime aikoina suomalaisen urheiluelämän jakomielisimpiä aiheita.

Toisaalta on ollut hienoa seurata Markkasen uran alkua legendaarisessa Chicago Bullsin joukkueessa. Vielä koskaan ei suomalaispelaaja ole pelannut näin vakuuttavasti maailman suosituimpiin kuuluvan palloilulajin ylivoimaisesti tasokkaimmassa sarjassa.

Kaudesta on takana puolet, ja Markkasen voi sanoa ylittäneen useimpien odotukset. Markkanen on tehnyt sen, mitä häneltä odotettiin eli heittänyt hyvin. Toisaalta hän on myös osoittanut olevansa vahvempi osa-alueilla, joita pidettiin ennakkoon hänen heikkouksinaan eli puolustuspäässä ja levypalloissa.

Vähemmän hienoa on ollut seurata Markkasen uran alkua suomalaisessa mediassa. Palstatilaa ja ruutuaikaa Markkanen on saanut valtavasti. Juttujen perusteella voisi luulla, että Markkasen paitaa ollaan kohta ripustamassa ­Bullsin kotihallin kattoon Michael Jor­danin, Scottie Pippenin ja kumppaneiden rinnalle.

Tosiasia nimittäin on, että Markkanen ei ole pelannut läheskään joka pelissä tehokkaasti tai vailla virheitä. Tämä on nuorelle pelaajalle täysin luonnollista. Suurimmassa osassa Markkasta käsittelevistä jutuista kaikki on kuitenkin fantastista – aina.

Markkanen on tuore, joskaan ei läheskään ainoa, esimerkki kirjoittelusta, jossa tunne, positiivisuus ja nostatus ovat tärkeämpiä kuin vaikkapa analyysi tai tilastot. Vaikka fanikirjoittelu näkyy puhtaimmillaan juuri Markkasen tai joidenkin NHL-pelaajien seurannassa, ei ilmiö ole uusi.

Yksilölajien puolella kaikkien aikojen harjoituskaudet ja testitulokset ovat turhan usein kuivuneet taisteluksi viimeisistä maailmancup-pisteistä vailla sen kummempaa kriittistä tarkastelua.

Menestys- ja sankaritarinat eri aloilta ovat nykyään median luetuimpiin kuuluvaa materiaalia. Vaikeuksien kautta voittoon tai pienestä maasta maailman huipulle ponnistanut ­urheilija kiinnostaa aina. Sitä siis saa, mitä tilaa.

Nostatus ei kuitenkaan välttämättä palvele lajia tai urheilijaa itseään. Paineet voivat nousta kohtuuttomiksi, vaikka urheilija olisi kuinka tervepäinen. On ­itse asiassa hankala mieltää, ketä ylenmääräinen hypetys palvelee.

Monia katteeton hehkutus ärsyttää, toisille se antaa väärän kuvan lajista ja odotuksista. Markkanen esimerkiksi ei tule olemaan NBA:n tähdistöviisikossa vähään aikaan, jos koskaan, eikä hän itse asiassa ole edes tämän kauden paras tulokas.

Tätä vain ei moni tiedä. Olisiko kenties syytä? Markkasen menestyksestä olisi helpompi iloita, jos se suhteutettaisiin edes suunnilleen todellisuuteen.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi