Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Mä hiihdän – taas Vuoden urheilijaksi

Pian valitaan Vuoden urheilija 2017. Kysymys kuuluu, valitaanko taas jokin ihme hiihtäjä.

Vuoden urheilija on valittu 70 kertaa. Laskin, että kahdessa kolmasosassa valinta on mennyt joko yleisurheilijalle tai hiihtolajien edustajalle. Pelkäänpä, että nyt käy samoin.

Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy useampi sivusto, jossa urheilulajeja on laitettu suuruusjärjestykseen. Ykkösenä on tietysti jalkapallo, ja onneksi Lahden Jari Litmanen tajuttiin valita Vuoden urheilijaksi 22 vuotta sitten.

Viiden suosituimman lajin joukossa on kaksi nyt erityisen kiinnostavaa: tennis ja koripallo.

Henri Kontinen voitti tasan vuosi sitten grand slamin eli yhden tenniksen neljästä suurimmasta kilpailusta. Lisäksi hän oli viime vuonna maailmanlistan ykkösenä pidempään kuin kukaan muu.

Saavutus ei tullut erittäin seuratusta kaksinpelistä vaan nelurista, mutta se ei saavutusta himmennä. Kun tennistä seuraa miljardi ihmistä, sadasosakin siitä on valtava määrä.

Koripallo on vieläkin suositumpi laji – useimmissa mittauksissa kakkonen maailmassa. Koriksen suosio kasvaa nopeammin kuin muilla suurlajeilla. Lauri Markkanen on onnistunut jo ensimmäisellä kaudellaan nousemaan aloitusviisikon pelaajaksi NBA:ssa, jota seuraa parikymmentä miljoonaa ihmistä.

Jääkiekko – saati hiihto – saa vain haaveilla moisesta suosiosta. Ero on vieläkin suurempi harrastajamäärissä. Joidenkin lähteiden mukaan koripallolla on jopa 400 miljoonaa harrastajaa. Silläkin mittarilla laji on maailman toiseksi suosituin.

Henrik Dettmann on aiheellisesti veikannut, että Markkasesta tulee kaikkien aikojen paras suomalainen urheilija. Toki Littiin ja Paavo Nurmeen on vielä rutkasti matkaa.

Yleisurheilu on joillakin listoilla jopa viiden sakissa, ja on mahtavaa, että Suomi on ollut lajin suurmaa. Hiihtoa sen sijaan ei listoilta löydy lainkaan. Miksi se niillä olisikaan? Tuntematon pohjoisen laji, jossa pikkuinen Norja on vuosikymmenestä toiseen selvästi paras.

Hiihtolajien tulevaisuuskaan ei näytä hääppöiseltä. Lumesta on pulaa, eikä nuorisoa tahdo saada laduille. Mäkihypyssäkin on Suomessa yhtä paljon torneja kuin harrastajia.

Veikkaan , että Iivo Niskanen kuitenkin nappaa Vuoden urheilijan tittelin. Oli toki sykähdyttävää, että hän voitti maailmanmestaruuden ja vieläpä Lahdessa.

Mutta silti. Harrastaja- ja fanimäärät pitäisi ottaa paremmin huomioon.

Toivottavasti olen väärässä. Kontinen tai Markkanen, please.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi