Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Eeva
Ristkari
@EevaRistkari eeva.ristkari@radiovoima.fi

Esalainen

Aina löytyy uusi kehonosa, josta voi stressata

Allit ovat ensimmäinen kehonosa, josta muistan kuulleeni sellaisessa sävyssä, että niistä pitäisi olla huolissaan. Presidentti J. K. Paasikiven vaimo Alli Paasikivi halusi 1950-luvulla, että hänen käsivarsiaan kavennettaisiin lehtikuvasta. Nyt ojentajien löystynyt ihonalaiskudos, allit, on vakiintunut käsite.

1990-luvun lopulla televisiossa pyörinyt Ally McBeal sai nostamaan leukaa ylemmäs. Alaleuan alle muodostuva heltta oli uusi asia, josta piti olla huolissaan. Heltta oli sarjan Richard ”bygones” Fishille pakkomielle.

Vuonna 1999 tähtinäyttelijä Julia Roberts pääsi otsikoihin, kun hän nosti kätensä punaisella matolla Notting Hill -elokuvan ensi-illassa ja paljasti ajamattomat kainalonsa. Samanlaisen kohun sai muutama päivä sitten aikaiseksi Madonnan ja hänen tyttärensä yhteiskuva Instagramissa. Tyttären kainalokarvat saivat paheksuvia kommentteja.

Keväällä Kiinasta länsimaihin levisi paperiarkkihaaste, jossa naisen vartalo ei saanut näkyä 21-senttisen paperin takaa. Pari vuotta sitten kiersi reisihaaste, jossa reidet eivät saa kuvassa koskettaa toisiaan. Molemmille ilmiöille ilmaantui nopeasti myös vastakampanjat.

Joulukuun alussa otsikoihin pääsi uusin stressin aihe: vartalovagina. Tämä erikoisuus löytyy siitä kohdasta (naisen) vartaloa, jossa kädet yhtyvät vartaloon. Kaikenkokoisilla (naisilla) on siis vartalovagina. Tämä on kuitenkin punaisen maton kävelijöiden uusin murheenaihe, ainakin superjulkkiksien stylisti Rebecca Corbin-Murrayn mukaan, siksi naiset poseeraavat kädet irti vartalosta.

Erilaisia kummallisia asioita, joilla voi halveksua ja arvostella naista vartalon mukaan. Kaikki ovat ihan naurettavia ja keinotekoisia, mutta eikö ole mielenkiintoista, että allit, heltta ja kainalokarvat ovat kaikki olleet elämässäni mukana teini-iästä lähtien? Sekä Ally McBeal että Julia Robertsin tapaus ovat teini-iän vuosiltani mieleen painuneita asioita naisen vartalosta, joista pitäisi olla huolissaan.

Osaan vain kuvitella minkälaisten ulkonäköpaineiden keskellä nykyajan teinit elävät, kun pääasiallinen sosiaalinen media on kuvapainotteiden Instragram tai videoihin keskittyvä Snapchat. Eikä niissä yksikään kuva julkkiksesta tule postatuksi ilman erilaisia filttereitä ja muokkauksia. Sopivalla sovelluksella riittää pari napin painallusta, ja iho on tasainen ja allit häivytetty.

Muutama vuosi sitten somessa oli jatkuvasti erilaisia #meikitön- tai #kuvakäsittelemätön-kampanjoita. Viimeaikoina niitä on ollut vähemmän, tai ainakin niistä on uutisoitu vähemmän. Ne voivat tuntua hölmöiltä ja itsestään selviltä, mutta ne muistuttavat tärkeästä asiasta oikeissa kanavissa.

Sosiaalipsykologian gradun mukaan lähes neljännes nuorista naisista ei ollut keskustellut koulussa, ystäviensä tai perheenjäsentensä kanssa siitä, kuinka paljon muoti- ja mainoskuvia käsitellään. Sosiaalisen median on tutkimuksissa osoitettu aiheuttavan ulkonäköpaineita.

Edes tietoisuus siitä, että kuvatulvan kuvat ovat käsiteltyjä voi auttaa.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi