Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Näpit irti parkkimittareista, Lahden päättäjät

Lahdessa on 59 kaupunginvaltuutettua päättämässä meille tärkeistä asioista. Ilman osaavia, rohkeita ja eteenpäin katsovia päättäjiä ei tämä kaupunki toimi eikä kehity. Jokaisella valtuutetulla on iso vastuu paremmasta huomisesta.

On varsin surullista seurata kuinka meidän päättäjiltä tuntuu fokus olevan kateissa. Kaupunki rypee historiallisen heikossa taloudellisessa tilanteessa. Työttömyys ei hellitä, menot vain kasvavat ja mahdollisista tulojen kasvusta ei päättäjillä ole kuin lapsenomainen usko. Mitä tekevät meidän päättäjämme? Askartelevat olemattomien asioiden parissa.

Valitettavan monen valtuutetun ainoa kiinnostuksen kohde näyttäisi olevan torin ja sataman pysäköintipaikat. Pysäköinnistä saatavat tulot ovat kaupungin kokonaisbudjetissa vain pisara meressä. Vaikka jokainen keskustan pysäköintimittari peitettäisiin mustilla jätesäkeillä, ei tämä kaupunki olisi konkurssin partaalla.

Kaupungin tehtävä ei ole miettiä, millaisia palveluita torin nurkilla on tarjolla. Tämän puolen hoitavat kyllä yksityiset yrittäjät. Keskustan elinvoima on suoraan riippuvainen tämän kaupungin yleisestä hyvinvoinnista. Kun meillä ihmiset ovat töissä, syntyy myös tarve kuluttaa ja sitä kautta kaivattua elinvoimaa myös keskustaan.

Tässä keskustan elävöittämisessä tulisi katsoa kokonaisuutta. Mikäli haluamme lisää työpaikkoja, kivijalkakauppiaat eivät yksin valitettavasti tätä haavetta pysty toteuttamaan. Yksi iso marketti Launeen pelloilla työllistää ja liikuttaa enemmän, kuin sata kivijalkamyymälää keskustassa.

Ihmisten ostokäyttäytyminen on suurten markettien ja kauppakeskusten myötä muuttunut ja jatkossakin elää jatkuvan muutoksen kourissa. Enää ei riitä, että kaupat ovat viihtyisissä sisätiloissa ja auton saa parkkihalliin.

Kauppakeskukset ovat jo muuttuneet viihdekeskuksiksi. Trio, Karisma, Valo ja muut keskittymät ovat tulevaisuudessa paikkoja, joihin sijoittuvat leffateatterit, ravintolat, kylpylät, museot, luistinradat, huvipuistot ja muut pyydykset. Ihmiset menevät sinne, missä ovat muutkin ihmiset.

Nyt olisi kiinnitettävä huomiota paljon suurempaan kuvaan. Eteläisen kehätien työmaalla on jo ensimmäiset lapioniskut maahan lyöty. Päättäjien pitäisi kääntää katseensa Launeen läpi halkovan kehätien varteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Kuinka sinne saadaan lisää tonttimaata teollisuudelle sekä kaupalle?

Hyvät liikenneyhteydet ovat olleet tämän kaupungin perustana jo vuosikymmenet ja niin tulevat olemaan myös jatkossa. Nyt on aika tehdä rohkeita ja suuria päätöksiä. Parkkimittareiden kylkiin potkiminen ei meille hyvinvointia lisää tuo, joten näpit irti parkkiautomaateista.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi