Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Elämää ja kuolemaa filippiiniläisillä ilotulitepajoilla: 12-vuotias käärii tuhat paukkua, seuraavana päivänä paja räjähtää

Kaksitoistavuotiaan Elmer F. Arman ruudin tuhrimat kädet käyvät vikkelästi. Parissa sekunnissa hän on kääräissyt valmiiksi pienen, kolmionmuotoisen ilotulitteen.

Filippiiniläispojan vieressä on iso pussillinen valmiita paukkuja ja toisella puolella hopealta välkkyvää ruutia isossa säkissä.

Elmerin nenä vuotaa myrkyllisten kemikaalien haistelusta, hengityssuojainta hänellä ei ole eikä käsineitäkään. Vaatimattoman vajan seinällä ei näy minkäänlaista sammutinta.

Noin kolmesataa lasta valmistaa ilotulitteita Bulacanin läänin kylissä. Pääkadun ulkopuolella ihmiset elävät vaatimattomasti vehreän kasvillisuuden keskellä. Yhdessä huterassa talossa asuu usein monta perhettä, ja yhdessä huoneessa saattaa yöpyä yli kymmenen ihmistä. Ei ole sänkyjä, pöytiä eikä tuoleja. Pimeän aikaan nukutaan, sillä taloissa ei ole sähköä.

Elmer häärii räjähteiden parissa arkisin neljä tuntia opintojen jälkeen sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kellon ympäri aamuseitsemästä iltaseitsemään. Pitkän työrupeaman aikana hän tekee ehkä tuhat paukkua.

Seuraavana päivänä vaja räjähtää. Yksi kuolleista on kuusitoistavuotias tyttö, joka Elmerin lailla kääri paljain käsin paukkuja päivästä toiseen.

Ilotulitteita tekevistä lapsista jokainen tuntuu muistavan jonkin räjähdyksen ja siinä kuolleen sukulaisen tai ystävän. Heistä kaksi tai kolme on lapsia. Joku näyttää valokuvaa, jossa on riekale kuolleen tuttavan ihoa.

Noista tapahtumista ja käynnistäni Bulacanissa on 16 vuotta. Elmer on siis 28-vuotias – jos on hengissä.

Moni asia ei kuitenkaan tunnu muuttuneen, sillä näin tällä viikolla uutistoimisto AP:n kuvia alueelta. Ilotulitehökkelit olivat aivan yhtä turvattoman oloisia kuin aiemminkin. Onneksi kuvissa ei enää näkynyt yhtään lasta.

Hakukone löytää tuoreita kuvia räjähtäneistä rakettikojuista samalta seudulta.

Lapsityöllä tehtyjä tuotteita on myyty lähinnä valmistusmaassa, ei niinkään esimerkiksi Suomessa.

Bulacan jätti kuitenkin jälkensä. En ole sen koommin ostanut ilotulitteita.

Suomen Luonto -lehti valitsi ilotulitteen Vuoden turhakkeeksi 2009. Perusteluina mainittiin muun muassa rahan tuhlaus, äänekäs häirintä, tapaturmat, eläinten säikkyminen, roskaantuminen ja ilman saastuminen.

Jos joku haluaa räjäyttää eurojaan taivaalle, siitä vain. Minua ei vain huvita kuin korkeintaan katsella ja päivitellä. Nelivuotias poikani on toki raketeista innoissaan.

Turvallista vuodenvaihdetta ja 2018:aa kaikille!

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi