Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Jos lapsi ei usko puhetta, sopiiko antaa luunappi tai tukkapöllyä?

Vanhojen aikojen joulupukki ei ollut iloinen lasten laulattaja, vaan tuhmille lapsille risuja tuova ja pelottava pukki. Jostain syystä viime viikonlopun joulupöydässä eri-ikäiset illanistujat äityivät muistelemaan pienenä saamiaan ja omille mukuloilleen antamiaan selkäsaunoja ajalta, jolloin lasten fyysinen kurittaminen ei vielä ollut laissa kiellettyä.

Juuri kukaan ei muistanut, miksi oli saanut koivuniemen herrasta, mutta osa keskustelijoista oli sitä mieltä, että ansaitsi kurituksen, koska oli tullut hölmöiltyä kunnolla. Samalla puhuttiin siitä, miten opettajatkin ennen vanhaan heiluttivat luokissa karttakeppiä kämmenille. Kukaan ei kaivannut karttakeppiä takaisin, mutta siitä puhuimme, miten vähän keinoja tämän päivän opettajilla on vaikeiden oppilaiden kuriin saamiseksi.

ESS uutisoi keskiviikkona adhd-lapsen vanhempien tekemästä rikosilmoituksesta. Epäilyn mukaan lapsen opettaja ja koulunkäyntiavustaja olisivat aiheuttaneet lapselle mustelmia koulupäivän aikana. Poika oli uhkaillut ja potkinut opettajaansa. Poliisi päätti esitutkinnan jälkeen tapauksen tutkinnan, koska sen mielestä rikosta ei ole syytä epäillä. Adhd-lapsen vanhemmat pettyivät.

En tunne tapauksen osapuolia, mutta kysyn: eikö koulun henkilökunnalla ole mitään oikeutta itsepuolustukseen tai väkivaltaisen käytöksen lopettamiseen, jos sanat eivät tehoa? Pitääkö opettajan vain tyynesti ottaa iskut vastaan?

Lasten fyysisen kurittamisen kieltävä laki tuli voimaan vuonna 1984. Lastensuojelun keskusliiton syyskuisen tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista, 81 prosenttia, ei hyväksy kuritusväkivaltaa missään tilanteessa. Samassa tutkimuksessa nelisenkymmentä prosenttia kertoi antaneensa lapselleen tukkapöllyä.

Poliisiammattikorkeakoulu toteutti vuonna 2012 tutkimuksen, jonka mukaan joka viides vanhempi hyväksyy lapsen tukistamisen tai korvapuustin antamisen. Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija kauhisteli vanhempien asenteita Ylen haastattelussa.

Mielestäni lyönnillä ja esimerkiksi luunapilla on valtava ero. Ja sillä, tukistaako kerran pienesti vai joka päivä rajusti.

Jos vaikkapa leikki-ikäinen lapsi on sitä sorttia, että hän meinaa juosta seinille, junan tai auton alle tai on väkivaltainen muita ihmisiä kohtaan, pelkkä soo soo ei riitä. Maalaisjärjen käyttö on sallittua ja suotavaa.

Joskus ainoa keino saada lapsi rauhoittumaan on esimerkiksi se, että ottaa olkapäistä lujasti kiinni tai puristaa lapsen syliinsä, eikä päästä irti. Onko sekin pahoinpitelyä?

Lapsissa on valtavia eroja. Yksi uskoo puhetta, toinen uhkailua, kolmas fyysistä puuttumista. Väkivalta on eri asia kuin lapsen suojeleminen – joskus häneltä itseltään.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi