Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Maksakaamme, me lihovat ja kaahaavat kansalaiset

Olisi suorastaan liikuttavaa, ellei se olisi raivostuttavaa, että erilaisia kansalaisilta kerättäviä lisämaksuja perustellaan ter­veys- tai turvallisuusnäkökulmalla. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi maanantaina, että viime vuoden alusta poistetun makeisveron tilalle kaavaillaan haittaveroa paljon sokeria, suolaa ja kovia rasvoja sisältäville tuotteille.

Makeisvero jouduttiin poistamaan, koska EU:n komission mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä. Makeisverolla saavutettu hyöty kansanterveyden kannalta jäi sekin hämäräksi.

ESS:n jutussa tuotiin esiin huoli siitä, että haittavero osuisi eniten vähävaraisiin, jotka joutuvat syömään paljon halpaa ja epäterveellistä ruokaa. Sosiaalisessa mediassa käynnistyi pian vilkasta keskustelua siitä, onko vai eikö köyhällä varaa syödä terveellisesti.

Kukaan ei puhunut siitä, että jos haittavero toteutuisi, kyse olisi taas vain yhdestä keinosta kerätä lisää rahaa valtion ammottavaan kitaan. Vai miten hyödyllistä on ollut alkoholiverotuksen kanssa puljaaminen tai polttoaineveron nostaminen? Toisten on pakko juoda ja toisten on pakko ajaa, eikä näitä pakkoja poisteta vero­kikkailulla. Karkkia tai sipsejä ei ole pakko syödä, mutta onhan se nyt hemmetin kivaa. Pannaan hauskuudelle vero!

Samantyyppinen avaus on hallituksen esitys, jossa jo 1–5 kilometrin ylinopeudesta napsahtaisi 70 euron rangaistus. Rikesakot jäisivät pois, ja nopeusrajoituksen rikkomisesta annettaisiin liikennevirhemaksu. Jos ylinopeutta olisi 5–10 kilometriä tunnissa, maksu olisi 100 euroa.

Tilastojen valossa yhä useammassa liikenneonnettomuudessa ovat taustalla päihteet, kuljettajan sairaskohtaus tai itsemurhayritys. Mutta jo pienestä ylinopeudesta sakottaminen on mitä helpoin tapa kerätä rahaa kansalta. Näin saadaan myös sakotustilastot nousuun ja voidaan syyllistää kansaa lisää.

Sääntöjä rakastaville suomalaisille on helppo lätkäistä uusia veroja ja maksuja, me emme nouse kapinaan. ”Usein tuntuu, että suomalaisille sääntöjen noudattaminen on ylin uskomisen muoto, että se on tärkeämpää kuin läheiset tai heidän hyvinvointinsa”, sanoo Jussi Heikelä, MTV:n uutuusohjelman Sääntö-Suomen juontaja ja yksi käsikirjoittajista kanavan nettisivuilla. Heikelän mukaan monissa muissa Euroopan maissa sääntöjä sovelletaan, jos se on inhimillisesti järkevin ratkaisu.

Olisi mahtavaa, jos poliitikot uskaltaisivat rehellisesti sanoa, että valtio tarvitsee lisää rahaa, siksi tämä veronkorotus. Mutta läskihysterian lietsominen ja ahtaalle ajetun autoilijan rankaiseminen vievät huomion pois esimerkiksi sote-sotkusta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi