Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Nykyajan hysteriaa voisi hoitaa, vaan kun ei saa

Kuvittele, että sinulla on perussairaus, joka vaikuttaa oloosi ja elämääsi. Olosi ei parane, vaikka syöt sitä yhtä vakiolääkettä, joka vaivaasi rutiinisti määrätään. On toinenkin lääke. Se on auttanut monia potilaita, mutta lääkärit eivät saa määrätä sitä. Ne jotka ovat määränneet, ovat joutuneet vaikeuksiin Valviran kanssa. Lääkäreiden lupaa harjoittaa ammattiaan on rajoitettu, osalta on otettu lupa kokonaan pois. Kyseessä on kilpirauhasen hoitoon tarkoitettua lääkettä nimeltä T3. Se automaattisesti määrättävä lääke on T4.

En pidä tässä luentoa kilpirauhasesta, hormoneista, aivolisäkkeestä, enkä viitearvoista. Ei ole tilaa sille, saati geenivirheelle tai alhaisille joditasoille.

Kiusallinen pieni rauhanen sijaitsee kaulassa ja hallitsee monia elimistön toimintoja. Kun se on kunnossa, ihminen on kunnossa. Epäkuntoon mennessään rauhanen saa ihmisen sekaisin ja pois tolaltaan. Pahimmassa tapauksessa tila johtaa kuolemaan. Puhutaan siis vakavasta asiasta.

Kilpirauhassairauksista on tullut ilmiö, jota verrataan 1800-luvun loppupuolen muotitautiin hysteriaan. Kun naisväki käyttäytyi normien vastaisesti, diagnosoitiin hysteria ja heikot hermot.

Osa ihmisistä haluaa saada kilpirauhasdiagnoosin, koska se antaisi selityksen monelle asialle. Kun arvoissa ei näy poikkeamaa, vika on lääkärissä. Joskus onkin, jos lääkäri on tilannut labralta verikokeesta vain perusarvot. Se johtuu siitä, että suuri osa lääkäreistä ei tunne tätä sairautta hyvin. He eivät tiedä, mitä kaikkea liittyy siihen kun vastaanotolla on väsynyt, itkuinen, ylipainoinen potilas, jonka ranteisiin sattuu (rannekanavaoireyhtymä on aika yleinen oire), jota masentaa ja jonka verenpaineet huitelevat taivaassa.

Onnekas on potilas, joka saa ajan erikoislääkärin vastaanotolle. Lahdessa siihen menee noin puoli vuotta lähetteestä. Sitten jo mitataan: toistakymmentä putkea verta, virtsan jodit, geenitesti, aivolisäkkeen magneettikuvaus.

Huono puoli on se, että oikean lääkityksen hakeminen ja olon parantuminen kestää kauan, kuukausia ja jopa vuosia. Koko sen ajan ihminen lihoo, masentuu, väsyy, unohtelee ja kulkee tokkurassa tilassa, jota kutsutaan aivosumuksi. Yrittää selittää terveille ihmisille, miksi on tällainen ja miten sille ei vain voi mitään. Tämä on niitä päälle päin näkymättömiä sairauksia.

Kilpparipotilaat ovat epätoivoisia tilansa, loppuelämän kestävän sairauden kanssa. Etenkin kun tiedetään, että ainakin osa potilaista on saanut avun Valviran kieltämästä lääkkeestä.

Olen samaa mieltä minua lähestyneen lukijan kanssa: tämän sairauden paremman tuntemuksen eteen on tehtävä jotain.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi