Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Trumpin Venäjä-puheista on vaikea löytää järkeä

Ehkä kenenkään ei enää olisi pitänyt yllättyä siitä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnistui antamaan itsestään erinomaisen kaksijakoisen kuvan viiden maan Aasian-kiertueellaan. Trump aloitti kiertueensa viikko sitten sunnuntaina Japanista ja palaa tänään maanantaina Filippiineiltä Yhdysvaltoihin.

Pitkään matkaan kohdistui suuria odotuksia, ei vähiten Pohjois-Korean tilanteen vuoksi. Tärkeitä kohtia asialistalla olivat myös Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet sekä Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen.

Pohjois-Korean tilanteesta Trump piti julkisen puheen Etelä-Korean parlamentille keskiviikkona. Siinä hän onnistui vaikuttamaan huomattavasti tavallista valtiomiesmäisemmältä ja jopa maltilliselta, vaikka luonnollisesti ajoikin kovaa linjaa Kim Jong-unin diktatuuria kohtaan.

Korean jälkeen Trump siirtyi Kiinaan, missä hän onnistui jo hätkähdyttämään kommenteillaan Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kaupasta. Presidentti totesi hieman epädiplomaattisesti, ettei syytä Kiinaa yksipuolisesta ja epäreilusta kaupankäynnistä, sillä kukapa voisi syyttää maata joka hyväksikäyttää muita omien kansalaistensa etujen ajamiseksi.

Suurin sokki tuli kuitenkin lauantaina, kun Trump siirtyi Vietnamiin ja tapasi venäläisen kollegansa Aasian ja Tyynenmeren maiden kokouksessa. Tapaamisen jälkeen Trump kertoi Vladimir Putinin vakuuttaneen, ettei Venäjä ole sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin. Trump kertoi myös uskovansa Putinia.

Lausunto nostatti kotimaassa melkoisen mekkalan, sillä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat pitäneet täysin varmana sitä, että Venäjä pyrki siivittämän Trumpin vaalivoittoon.

Trumpin kriitikot syyttivät presidenttiä heti likipitäen maanpetturuudesta, koska tämä tuntui uskovan mieluummin vieraan valtion päämiestä ja entistä KGB:n agenttia kuin omia asiantuntijoitaan. Trump vastasi sanomalla arvostelijoitaan typeryksiksi, jotka eivät ymmärrä, että hyvät suhteet Venäjään eivät ole huono asia.

Trumpin presidentiksi nostaneista vaaleista on nyt runsas vuosi, eikä maailma ole muuttunut lainkaan niin paljon kuin hänen arvostelijansa tuntuivat pelkäävän. Trump veti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta muuten hänen lainsäädäntöhankkeensa eivät juuri ole edenneet.

Kiistellyn presidentin suhde Venäjään on kuitenkin vuotava avohaava, joka tekee hänen elämästään vaikeaa. Trumpin lähipiiriin kohdistuvat tutkinnat tuottanevat uusia paljastuksia läpi hänen presidenttikautensa.

On hyvin vaikea nähdä, mitä Trump kokee voittavansa viikonlopun kaltaisilla lausunnoilla.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X