Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Eeva
Ristkari
@EevaRistkari eeva.ristkari@radiovoima.fi

Esalainen

Onneksi isäni on kuollut

Limsa-automaatista napattu jääkylmä Jaffa oli paras piriste, kun isäni suoritti erikoistumisopintojensa aikana pitkiä päivystysrupeamia. Kanttiini oli kiinni ja jääkylmä juoma auttoi jaksamaan hereillä.

Olen kiitollinen, että gastrokirurgi-isäni ei joutunut näkemään sote-mylläkkää. Kymmenen vuotta sitten edesmennyt isäni kärsi jo elinaikanaan siitä, että ihmisiä ei hoidettu kokonaisuuksina ja terveydenhuollossa puhuttiin tulosyksiköistä.

Eihän terveydenhoitamisessa katsota muita tuloksia, kuin sitä kuinka hyvin potilas paranee.

Keskusta haluaa maakuntahallinnon ja kokoomus valinnanvapauden. Minä haluan uudet vaalit ja päättäjät.

Pelottaa suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän puolesta. Sote-mullistuksessa lehmänkauppana mukana tuleva maakuntahallinto on byrokratian ja ihmeellisten termien riemuvoitto.

Asiakaspalvelusetelillä tai maakunnan määrittämän henkilökohtaisen budjetin rajoissa hoidetaan sitten terveyttä. Heitetään soppaan vielä se, että tulevia uudistuksia varten ei ole olemassa mitään valmista järjestelmää mobiiliappeineen.

Ajatuksena on ihan mahtava, että saa jatkossa valita oman hoitavan yksikkönsä.

Harmi vaan, että monelle, kuten minulle, ei ole mitään merkitystä mistä hoidon saa. Kunhan tiedän mihin numeroon soittaa ja minkä oven taakse mennä kipeänä.

Aloitin kirurgista, koska nostan vielä esiin yhden ison ongelman, joka syntyy Suomen Kirurgiyhdistyksen mukaan soten myötä: jos asiakasseteli ulotetaan erikoissairaanhoitoon, rapautuu suomalainen päivystysjärjestelmä.

Vuorokauden ympäri pyörivä päivystysjärjestelmä, koulutus ja tutkimus ovat kaikki julkisen terveydenhuollon varassa. Siihen en ole ainakaan huomannut tulevan mitään koulutustukiseteliä yksityiselle puolelle.

Ymmärrän kokonaisuuden: väestö elää yhä pidempään, sairastelee ja vanhenee. Lääketeollisuuden kehityksen myötä pystytään hoitamaan yhä vaikeampia sairauksia. Ongelma on, että yhteiskunnan rahat eivät riitä, kun maksajia ei ole tarpeeksi.

Kokoomus maalailee valinnanvapauden parantavan tilannetta kirittämällä palveluja ja lyhentävän jonoja. Hahhah, sanon minä.

Pelkästään väestön epätasainen jakaantuminen on estämässä palvelujen lisääntymisen. Ei yksityinen raha lähde hyväntekeväisyyteen.

Jotain pitää tehdä, mutta tämä hallinto- ja byrokratiasekamelska, joka rapauttaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylpeyden aiheen, luotettavan perusterveydenhuollon, ei ole mikään ratkaisu.

Vaadin parempaa.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X