Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Käsi pystyyn: Virhe!

Lahden keskustan elvyttäminen ja menneiden aikojen perään huuteleminen alkaa saada jo koomisia piirteitä. Valtuutetut ja virkamiehet kilvan perustelevat viime vuosien kymmenien miljoonien investointeja keskustaan. Toriparkki ja sen yläpuolella oleva torikansi sekä Aleksi ovat jokapäiväisen taivastelun kohde.

Meille kaupunkilaisille yritetään kertoa, että kyllä keskusta tästä elpyy, kunhan vain saadaan kiinnostavaa tarjontaa torin ympärille. Ei elvy. Miksi se on niin vaikea tunnustaa, että virhe on tehty ja menneet ajat eivät enää koskaan palaa?

Kauppa siirtyi jo 1990-luvulta lähtien Launeen pelloille, ja sieltä se ei enää keskustaan palaa. Tuleva kehätie ei myöskään paranna keskustan tilannetta. Toivoa kuitenkin sopii, että Laune saisi edes osan eteläpuolelta kulkevasta liikenteestä.

Kehätiet joka puolella Suomea ovat aikaansaaneet saman kohtalon. Kaupunkien ohi pääsee entistä kätevämmin, ja autoilijoilla ei ole mitään syytä koukata kaupunkien keskustoihin. Onneksi kuitenkin kehätien varteen tulee uusia palveluja, ja niille kyllä löytyy kysyntää.

Lahden keskusta-alueen tilannetta ei kohenneta sillä, että elämme jossakin omituisessa toivotaan toivotaan -umpiossa.

Torin ympärillä lähes jokainen liiketila on käytössä, ja kivijalkakauppiaat tekevät varmasti parhaansa. Niiden vetovoima ei yksin riitä kääntämään ihmisvirtoja keskustaan.

Kivijalkamyymälät elävät pitkälti keskustassa asuvien tai siellä töissä käyvien ihmisten varassa.

Olen monesti ihmetellyt, miksi näissä suurissa hankkeissa ei tehdä markkinatutkimuksia. Kyllä ihmisten ostokäyttäytymisestä saa hyvää tietoa, kun sitä osaa vain kysyä. Perusteellisten selvitysten jälkeen voivat päättäjätkin tukeutua tutkittuun tietoon arvailun sijaan.

Kaupungin infotilaisuudet kirjaston auditoriossa eivät ole mitään tutkimuksia. Tilaisuuksissa voi kyllä käydä juomassa kupin kahvia, mutta ei niiden pohjalta kannata suuria johtopäätöksiä tehdä.

Parkkimaksujen korotus ja maksullisten aikojen pidentäminen oli huono päätös. Huonotkin päätökset voi perua, kun löytyy nöyryyttä tunnustaa virheet.

Tässä parkkiasiassa ei tarvitse tehdä hutiloituja päätöksiä. Riittää, kun tekee markkinatutkimuksia.

Yksinkertaisesti se voisi olla kuukauden mittainen kokeilu. Laitetaan parkkimittarit huppuun ja vapautetaan pysäköinti. Teetetään asiakastutkimus ennen kokeilua, kokeilun aikana ja sen jälkeen.

Sitten on päättäjillä vahva selkänoja minkä varaan voi tarvit-taessa tehdä uusia päätöksiä.

Yritysmaailmassa tehdään päätöksiä joka päivä. Kaikki eivät ole hyviä ja toimivia, mutta niiden virheiden kanssa ei jäädä hankeen makaamaan. Nostetaan käsi pystyyn virheen merkiksi ja tehdään uusi päätös.

Näin sen toivoisi toimivan myös julkisella sektorilla.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi