Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Tätä sensaatiota kutsutaan talveksi

Sääkohu! Lunta sataa! Seuraa lumen tuloa tunti tunnilta – näin se etenee! Mikä meihin ihmisiin on mennyt, kun normaali sääilmiö on kohu ja sensaatio ja jännitysnäytelmä?

Talvi tulee joka vuosi. Se on väistämätöntä ainakin toistaiseksi. Joskus talvi tulee lokakuussa, joskus marraskuussa ja on nähty sellaisiakin talvia, jotka ovat varovaisesti hiipineet paikalle vasta joulun jälkeen. Mutta yhtä kaikki – talvi tulee. Aikanaan tulee myös kevät ja kesä, niitä seuraa syksy ja voitteko kuvitella, jälleen uusi talvi.

Mikä tässä kuviossa on päässyt unohtumaan? Missä vaiheessa ihmisistä tuli niin avuttomia, että lumisateen etenemistä pitää pelätä ja seurata tunti tunnilta. Kääk, Loimaalla sataa, miten käy Lahden?

Miksi emme seuraa syksyllä puiden lehtien putoamista? Missä ovat livelähetykset ruskan etenemisestä? Miten voimme tietää, nouseeko aurinko aamulla, ellemme seuraa sitä jatkuvasti päivittyvältä sääkohusivustolta. Livelähetys on menossa ulkona, mutta ei, se pitää katsoa kännykän sääsovelluksesta.

Aina auringon nouseminen ei ole ollut itsestäänselvyys. Muinaiset inkat jännittivät, nouseeko aurinko aamulla ja koska sitä piti vielä varmistella, uhrattiin eläimiä ja ihmisiä.

Taannoin kollega Emmi kirjoitti, että on pohdittu miten kaupan maksalaatikko, valmiiksi viipaloitu leipä ja yksittäispakattu, keitetty kananmuna ennustavat tuhoa ja kaaosta. Maailmanlopun ennusmerkkien listaan voidaan lisätä täydellinen sääavuttomuus.

Sataa lunta. Ennen vanhaan suomalaiset totesivat lunta nähdessään, että jaa olisiko se kaivettava talvipomppa esiin. Nyt vuodenaikoihin varautumattomat suomalaiset itkevät kangastossuissaan ja seuraavat lumitilannetta livenä netistä.

Ennen autoihin laitettiin talvirenkaat, kun oltiin talven kynnyksellä. Nyt kuunnellaan uutisista, joko on rengasliikkeessä ruuhkaa, ja olisiko nyt oikea aika mennä jonottamaan.

Voi sitten itkeä sosiaalisessa mediassa, että kauheat jonot, meni kolme tuntia tähänkin rumbaan. Kaahataan kesäkumeilla entiseen tapaan ja sitten ihmetellään, kun ojaan meni.

Kohta pannaan sairaalat hälytysvalmiuteen, otetaan käyttöön kotivara ja suljetaan koulut, koska voi tulla toinenkin lumisade.

Sää on kiinnostava ilmiö. On mahtavaa, että nykyaikaisin menetelmin pystytään ennustamaan myrskyt, jotta niihin voidaan varautua, jos luvassa on tuulta 150 metriä sekunnissa. Vaikka tiedämme, että matalapaine lähestyy, tai että Euroopassa oleva korkeapaine siirtyy viikonlopuksi meille tuoden lämmintä ilmaa, niin se on edelleen normaalia säätä. Ilman kohua.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi