Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi

Esalainen

Pitäisikö Lahteen etsiä pormestari lehti-ilmoituksella?

Koska kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ilmoitti perjantaina jättäytyvänsä eläkkeelle ensi keväänä, Lahden poliittista ilmatilaa tullee budjettivääntöjen jälkeen hallitsemaan pormestarimalliin siirtyminen.

Kuntavaaleissa Lahden suosituin poliitikko, Mika Kari (sd.), ehdotti kuun alussa mielipidepalstallamme, että malli voitaisiin ottaa käyttöön 2019 eli vaalikauden puolivälissä.

Lahdessa saattaa hyvinkin olla lähivuosina pormestari, sillä sitä kannattavat myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok) ja kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Näin ollen kannatusta piisaa Lahden kolmen suurimman puolueen johdossa.

Voisiko pormestari aloittaa vielä aiemmin eli heti keväällä 2018, kun Myllyvirta jää eläkkeelle?

Erillisiä pormestarivaaleja ei ole mahdollista lain mukaan järjestää. Uuteen malliin siirtyminen viime kevään vaalituloksen perusteella taas vesittää idean demokraattisen näkökulman.

Yksi vaihtoehto olisi tehdä väliaikainen johtamisratkaisu seuraaviin vaaleihin saakka. Pitäisikö pormestari etsiä lehti-ilmoituksella?

Pätkäpesti kattaa vain kolme vuotta mutta olisi monelle varmasti ainutlaatuinen mahdollisuus päästä suurehkon maakuntakeskuksen johtoon.

Luultavasti Lahden johtamisjärjestelmää arvioimaan asetetaan toimikunta. Kovin paljon sillä ei ole aikaa.

Kannatan pormestarimallia. Sen suurin etu on se, että kaupungin ylin johto saa yhdet kasvot. Nykysysteemissä on virkamies kaupunginjohtajana ja poliitikko kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kumpi on tärkeämpi? Sitä ei jatkossa tarvitsisi pohtia: pormestari on vallan huipulla.

Yksi verraton etu on, että pormestarin luottamus voidaan aina mitata kuntavaalien yhteydessä. Jos henkilö on huono, niin ei muuta kuin vaihtoon.

Helsingissä pormestarimalli tuntuu toimivan hyvin. Äänestysprosentti kunnallisvaaleissa nousi selvästi. Uusi pormestari Jan Vapaavuori (kok.) taas on profiloitunut vahvaksi ja johtajaksi ja mielipidevaikuttajaksi.

Kuka olisi Lahden pormestari? Mika Kari itse keskittyy lähivuodet kansanedustajan tehtäviin, mutta hän saattaa olla käytettävissä seuraavien kunnallisvaalien aikaan 2021. Pätkäpormestarin luultavasti valitsisi valtuusto, jonka suurin puolue on SDP.

Pidempiaikainenkin johtaja tulee suurimmasta puolueesta, jos Helsingin-malli otetaan käyttöön. Demarien mahdollinen hallitusvastuu saattaa siihen mennessä keikauttaa asetelmia.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi