Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Jukka
Airo
jukka.airo@ess.fi

Esalainen

Onko vanhaan tarrautuminen lahtelainen perusominaisuus?

Facebookissa vaikuttaa ryhmä, johon kaikkien kotiseuturakkaiden lahtelaisten kannattaa liittyä. Lahti kuvin, ennen ja nyt -nimisen ryhmän jäsenet julkaisevat siinä Lahdessa kautta aikojen otettuja valo- ja joskus myös eläviä kuvia. Niiden innoittamana ryhmässä keskustellaan vilkkaasti siitä, millaista elämä kaupungissamme on ennen ollut ja miten se peilautuu nykypäivän hektiseen menoon.

Sivusto tarjoaa meille kaikille nostalgiseen fiilistelyyn taipuvaisille lahtelaisille mainion tilaisuuden palauttaa mieleen, miten esimerkiksi keskustan kortteleiden tai vaikkapa hiihto­stadionin ulkonäkö on muuttunut viime vuosisadalta tähän päivään.

Erityisen kiehtovia ovat sellaiset vanhat kuvat, joista ei välittömästi havaitse, mistä kohteesta ne on otettu ja milloin. On aina yhtä hauska seurata kommenttiketjuja, joissa ihmiset pähkäilevät vastauksia näihin kysymyksiin.

Ylivoimaisesti veikein tapaus oli kuva eräästä rakennustyömaasta, jonka sijaintipaikkaa itsekin yritin pääni puhki päätellä. Juuri kun olin tullut kohtalaisen vakuuttuneeksi, että työmaa oli sijainnut Aleksin ja silloisen Savonkadun kulmassa, paljastui, että kuva olikin otettu Mikkelissä!

Yksi mielestäni varsin huvittavakin piirre yhdistää ryhmän jäseniä. Keskustelun perusteella saa vaikutelman, että Lahdessa ei koskaan ole purettu niin rähjäistä rakennusta, etteivätkö jotkut murehtisi sen perään vielä vuosikymmentenkin perästä.

Ylipäätään ryhmässä tuntuu olevan vallalla sellaista henkeä, että ennen oli Lahdessa kaikki paremmin, ja kaikki viimeistään 1960-luvun jälkeen tapahtunut on merkinnyt vain huonoa kehitystä.

Toki olen itsekin valmis myöntämään, että esimerkiksi Vuorikadun ja Rautatienkadun kulman jugend­talon korvaaminen persoonattomalla betonikuutiolla oli 1970-luvulla törkeimmän luokan ympäristörikos.

Sitä vastoin luulen ymmärtäväni, miksi vanha puukirkko purettiin. Uskon nimittäin, että Alvar Aallon punatiilinen Ristinkirkko seisoo paikallaan Kolkanmäellä vielä 500 vuoden päästäkin, tosin kuin ehkä edeltäjänsä.

Koskaan et muuttua saa, lauloi Pasi Kaunisto jo vuonna 1969. Onko se myös Lahti-patrioottien tunnuslaulu? Kysymys putkahti mieleeni, kun silmiini sattui ESS:n arkistosta syksyltä 1992 uutinen, joka saattoi olla omaakin käsialaani.

Uutinen kertoi, että silloinen budjettipäällikkö Heikki Helin oli laatinut laman kourimaan Lahteen rajuksi luonnehditun säästöohjelman.

Siinä ehdotettiin kaupungin omien palveluiden täydentämistä yksityisillä muun muassa päivähoidossa maksusetelin avulla. Myös teatterin ja orkesterin yhtiöittä­minen mainittiin.

25 vuotta on kulunut, ja edelleen Lahden poliitikot kinaavat samoista asioista. He lienevät näissäkin asioissa samanlaisia kuin edustamansa tavalliset lahtelaiset.

Meille kun tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa hyväksyä, että toisinaan on pakko korvata vanhat rakenteet uudella, jotta elämässä päästään ottamaan ratkaisevia askeleita eteenpäin.

Korjaus 12.22: Kadun nimi vaihdettu oikeaan.

Jukka Airo
jukka.airo@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X