Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Marjaana
Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Esalainen

Muovista elämää

YouTubessa vastaan tuli pysäyttävä video. Costa Ricalla kuvatussa videossa näytetään, kun aivastelevan ja vertavuotavan merikilpikonnan sieraimesta kiskotaan pitkä valkoinen juomapilli.

Pian videon kuvaamisen jälkeen sama porukka löysi toisen merikilpikonnan, jonka sieraimessa oli muovinen kertakäyttöhaarukka.

Juomapillit ovat erinomainen esimerkki muovisesta kertakäyttökulttuuristamme. BBC:n mukaan maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia, puolet siitä viimeisen 13 vuoden aikana.

Siis 4 150 000 000 000 kiloa muovia 13 vuodessa.

70 prosenttia muovista on nyt jätettä. Miljoonia tonneja päätyy vuosittain valtameriin, valtaosa kaatopaikkajätteeksi.

Suomessa käytetään 300 miljoonaa muovikassia ja 900 miljoonaa hedelmäpussia vuosittain.

Luulisi, että muovialalla alkaisi olla edessään isommanpuoleinen pr-katastrofi. Muovia on merissä, merenpohjan kivissä, kaloissa, hunajassa, monien maiden hanavesissä ja ties missä. Sitä lentää meriin tuulen mukana, huuhtoutuu kosmetiikan mukana viemäriin ja irtoaa pesussa vaatteista. Aamulehti uutisoi, että vedessä hajoavaa muovia kerääntyy kalojen aivoihin ja se muuttaa niiden käytöstä.

Puhutaan myös hormonihäiriköistä, joita muovista voi löytyä. Hormonihäiriköt sekoittavat eläinten ja ihmisten hormonitoimintaa ja voivat vaikuttaa lisääntymiseen.

Mahtavaa on, että asiaan on alettu herätä. Muovin vähentämisestä on tullut trendijuttu. Kaupoissa vähennetään muovikassien määrää tekemällä niistä maksullisia. Jotkut pyrkivät elämässään täyteen muovittomuuteen.

Muovin käytön vähentäminen on kuitenkin vähän sama kuin laihduttaminen: Jos päättää muuttaa koko elämänsä yhdellä rysäyksellä, ensimmäinen tai viimeistään toinen sadepäivä lannistaa lenkkeilyinnon.

Jokainen voi tavoitella muovitonta elämää, mutta työtä se teettää. Kaikki eivät ole valmiita käyttämään tuntia kaupassa etsimässä muovittomia pakkauksia.

Todellisuutta on, että olemme laiskoja. Jätteen vähentämiseen pitäisikin olla tarjolla mahdollisimman helppoja ja yksinkertaisia tapoja. Kun niistä tulee rutiinia, voi kääntää katseensa seuraaviin haasteisiin. Kun jokainen tekee vähän ja sitten vähän enemmän, ollaan jo muutoksen äärellä.

Totta on sekin, että pikkuasiat eivät yksinään riitä. On laitettava toivonsa uusiin keksintöihin, joilla päästäisiin eroon jo syntyneestä jätteestä – uutiseen muovia syövästä toukasta ja uusista tavoista, joilla Tyynenmeren jätepyörrettä voitaisiin siivota.

Lisäksi tarvitaan sitä, että yhä suuremmat ja suuremmat yritykset ja yhteisöt muuttaisivat tapojaan, jotta muovia syöviä toukkia ei ylipäätään tarvittaisi.

BBC kertoi vastikään, että englantilainen pubiketju JD Wetherspoon lopettaa muovipillien laittamisen juomiin automaattisesti. 900 pubin ketju on jakanut vuosittain 70 miljoonaa pilliä.

Siinä on yksi hyvä alku. Lisää tarvitaan.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X