Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Kokoomusta ei tunnu uhkaavan mikään

Tällä haavaa näyttää, ettei mikään uhkaa kokoomuksen asemaa Suomen suosituimpana puolueena. Kannatuskyselyiden perusteella kauas taakse ovat jääneet niin hallituskumppanit kuin opposition haastajatkin.

Yle julkisti torstaina tuoreimman gallupin, jonka perusteella 21,7 prosenttia suomalaisista äänestäisi nyt kokoomusta. Kakkosena on 17,3 prosentin kannatuksella oppositiopuolue sdp, joka on onnistunut jättämään taakseen koko vuoden nousukiidossa olleen vihreät taakseen.

16,6 prosentin kannatuksen saanet vihreät on kuitenkin edelleen edellä pääministeripuolue keskustaa, joka on romahtanut 15,8 prosenttiin. Kokoomuksen ja keskustan kannatuksen ero on siis peräti 5,9 prosenttiyksikköä.

Ylen ykkösaamun haastattelussa lauantaina keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä selitti puolueen alhoa sillä, että hallitus on ajanut tiukkoja uudistuksia ja tehnyt kipeitä päätöksiä miettimättä, miltä se näyttää.

Jos kannatuskyselyihin on uskomista, äänestäjistä ilmeisesti näyttää sillä, että hallituspuolueista vain kokoomus on onnistunut.

Niin paljon tulos tai ulos -periaatteen nimeen kuin Sipilä vannookin, keskustan puheenjohtajana hän haluaa jatkaa jos vain luottamusta löytyy. Tämän keskustelun aika on Sipilän mukaan vasta huhtikuussa.

Kentältä voi tulla kovastikin painetta Sipilän vaihtamiseksi. Lännen Median lauantaina julkaiseman kyselyn mukaan keskustalaisista vain 48 prosenttia haluaa Sipilän jatkavan puolueen johdossa ensi kesän puoluekokouksen jälkeen.

Tämä siitä huolimatta, että kyselyn perusteella keskustalaiset ovat yleensä ottaen tyytyväisempiä hallituksen politiikkaan kuin kokoomuslaiset.

Kyselyn mukaan suosituin seuraaja Sipilälle olisi eduskuntaryhmää vetävä Antti Kaikkonen. Kukaan ei kuitenkaan toistaiseksi ole ilmoittanut haastavansa istuvan puheenjohtajan, vaikka Sipilän kausi onkin katkolla ensi kesänä.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä vajaat kaksi vuotta aikaa, mutta niistä on jo ennakoitu kokoomuksen ja vihreiden voittokulkua.

Ville Niinistö nosti aktiivisuudella ja erityisesti koulutussäästöjen haukkumisella vihreät opposition ykköspuolueeksi passiivisen Antti Rinteen luotsaaman sdp:n ohi.

Puheenjohtajavaihdoksen jälkeen vihreiden ärhäkkyys ja aktiivisuus on pelkkä muisto. Tuoreimman kannatusmittauksen tuloksen perusteella näyttää, että Touko Aallon uusi hiljainen linja voi olla kostautumassa. Tai sitten vihreiden eväät hallituksen politiikan arvostelussa on yksinkertaisesti syöty.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X